Pelancongan

Maklumat Pelancongan dan nasihat mengenai beberapa lawatan terbaik, perjalanan, kenaikan, dan permata kurang dikenali di sekitar bandar ini didedahkan kepada pengunjung di bandar ini. I LOVE RIO membawa tips terperinci dan khusus mengenai bagaimana untuk menikmati yang terbaik landskap pelbagai - gunung, pantai, taman dan banyak lagi. Dari peluang foto yang sempurna, kepada cara terbaik untuk menghabiskan hari hujan di Rio, serta kelas-kelas dan lawatan.


Mercu tanda yang terkenal sebanyak khazanah kecil dan tidak diketahui ditemui dan dibentangkan. Maklumat terperinci mengenai bagaimana untuk sampai ke mana-mana bahagian Rio, atau di mana untuk mencari panduan yang terbaik, ditawarkan di seluruh Portal ini.


Rio de Janeiro foto

DUNIA warisan DAN TAPAK WARISAN


Dunia terkenal dengan pantai, karnival, dan patung ikonik Isa Penyelamat, Rio de Janeiro adalah sebuah bandar yang kaya dengan sejarah, budaya, tradisi, dan alam semula jadi yang pergi baik di luar apa yang dikenali. Pantai yang cantik, gunung monolitik, air terjun, hutan bandar tidak disentuh, pulau-pulau, dan juga tasik semua boleh didapati di dalam sempadan bandar Rio.


Kubu tentera, gereja-gereja yang indah, muzium, bangunan bersejarah, dan pusat-pusat kebudayaan yang bertaburan di seluruh kawasan-kawasan perumahan amat berbeza daripada satu sama lain, menceritakan kisah sebuah bandar yang kaya dengan jiwa kerana ia adalah dalam kecantikan, dan menyediakan tempat yang paling menarik dengan alam semula jadi Rio menakjubkan.


Dinamakan oleh UNESCO warisan dunia dan tapak warisan pada tahun 2012, institusi yang dianugerahkan gelaran ke Rio de Janeiro bagi mengiktiraf cara yang luar biasa persekitaran semula jadi di bandar ini bergabung dengan landskap bandar, dan sebagai mengiktiraf kecantikan pelbagai dan luar biasa.

Lanjutan kepada menonjolkan beberapa mercu tanda tempatan seperti patung Kristus, Pantai Copacabana, taman botani, Hutan Tijuca, dan kubu tentera, UNESCO juga diiktiraf inspirasi seni yang berterusan yang Rio de Janeiro yang diberikan kepada ahli muzik, landscapers, dan artis melalui tahun.


Mercu tanda yang paling terkenal di Rio adalah patung Isa Penyelamat, dan Loaf Sugar - simbol ikonik di Rio de Janeiro untuk hampir satu abad. Namun, bandar ini mempunyai banyak tarikan lain yang, manakala tidak begitu terkenal, boleh sama tidak dapat dilupakan.


Icon Dunia Rio de Janeiro, 30 meter patung Kristus yang tinggi berdiri di atas gunung Corcovado, di Taman Negara Tijuca Hutan. Pelawat boleh mencapai patung itu melalui lif panorama dan melawat gereja yang ditubuhkan di dasar monumen itu.

Di seberang patung, kanan pada pembukaan Guanabara Bay, dan kenaikan hampir 400 meter tinggi, gunung Sugar Loaf adalah salah satu visi tandatangan Rio de Janeiro. Ini pembentukan berbatu hebat ini memberi semua pelawat peluang untuk beberapa pemandangan indah dan pengalaman. Pejalan kaki boleh meneroka ketinggian yang pengunjung dan monolitik boleh melakukan perjalanan melalui kereta kabel hak atas puncak gunung itu, untuk satu pemandangan yang paling luar biasa di benua, termasuk pandangan dari udara bandar Niteroi, Kristus pantai Penebus dan Copacabana - satu lagi utama mercu tanda di bandar.

Salah satu pantai yang paling banyak dikunjungi di dunia, Pantai Copacabana adalah rumah kepada tawaran yang jenis restoran, bar, kedai-kedai, butik fesyen, teater, galeri dan pameran - dengan tarikan utama di sini adalah lautan biru yang jelas dan aktiviti-aktiviti yang membolehkan , seperti akuatik dan pantai sukan, berjoging, berbasikal, atau hanya bersantai di atas pasir halus dan menikmati pemandangan.

Berdekatan, Ipanema adalah pusat alam semesta mewah Rio - disayangi oleh penyair, pemuzik dan berjuta-juta pelawat, kejiranan ini adalah rumah kepada salah satu pantai bandar yang terbaik di dunia dan tempat untuk beberapa kedai yang paling terkenal dan glamor, butik dan galeri di negara ini. Ia adalah tempat yang indah untuk menikmati pemandangan, seperti gunung Morro Dois Irmãos, perairan biru dan penonton pantai yang indah.

Terletak di salah satu kawasan yang paling mudah dan tumpuan untuk pelancong di Rio, Morro Dois Irmãos gunung tidak sering melawat tetapi menawarkan pemandangan indah daerah Ipanema dan Leblon manakala, di seberang dari itu, pulau-pulau Cagarras membuat untuk separuh besar hari lawatan dan menawarkan pemandangan yang unik di bandar ini. Kepulauan ini, yang terletak hanya beberapa kilometer dari pantai Ipanema, adalah tempat yang hebat untuk melawat dalam mencari pertemuan rapat dengan alam semula jadi dan biodiversiti Brazil. Sebagai tempat perlindungan hidupan liar, pelbagai spesies haiwan laut, dari air atau udara, boleh dilihat di sini.


Hari ini, lebih 1.6 juta orang melawat Rio setiap tahun, dan semasa pelancongan di Rio de Janeiro telah berkembang pesat selama lebih seratus tahun, apa yang menarik pengunjung ke bandar berkembang secara mendadak. Pada asalnya, Loaf Sugar tidak boleh diakses melalui kereta kabel, patung Kristus tidak wujud di Corcovado gunung, dan pantai dilihat sebagai berbahaya dan hanya digunakan untuk mandi terapeutik. Perkara yang pasti telah berubah - namun, masih banyak tempat-tempat yang indah kekal hampir belum diterokai oleh pengunjung hari ini.


Orang dari seluruh dunia tertarik dan terpesona oleh gabungan unik pantai-pantai, gunung, taman-taman, budaya dan cara hidup, semua yang telah memberikan inspirasi kepada banyak bentuk seni, sastera, puisi dan muzik.

Muzium, galeri dan teater dikelilingi oleh landskap yang sangat dramatik di mana alam semulajadi bertemu metropolis bandar dan kepintaran yang menarik daripada setinggan. Yang pelbagai asrama dan pangsapuri membuat lawatan di tahap seberapa selesa dan menyeronokkan, manakala pelbagai pilihan pengangkutan membolehkan pengunjung banyak cara mudah menemui dan mengalami bandar.


Dari atas gunung Rio salah berpeluang menikmati pemandangan indah pemandangan kota yang mengelilingi dan menangkap saling tekstur yang - antara gunung dan laut, hutan dan bandar, tinggi glamor dan masyarakat luas - dengan cara yang ia adalah sukar untuk membayangkan dari tanah.


Sugar Loaf, Corcovado dan Dois Irmãos adalah antara yang paling terkenal cerun ini, manakala Pedra de Gávea menawarkan lawatan agak lebih berat dengan pemandangan sama-sama melakukan tangkapan.

Tijuca Taman Negara adalah salah satu hutan bandar terbesar di dunia, terletak sangat dekat dengan tengah-tengah Rio. Kaya dengan bukit-bukit berbatu dan gunung kecil, ia menawarkan kenaikan santai di sepanjang rekahan curam dan laluan yang tersembunyi, yang membolehkan berhenti sejenak untuk menikmati air terjun atau kagum dengan fauna eksotik, anggur hutan, lidah tergantung pembentukan batu dan hidupan liar endemik. Dari puncak pergunungan yang pengunjung boleh melihat keluasan yang besar dan keluasan hutan, dan mengambil dalam menguasai panorama bandar di bawah.

Rio mempunyai banyak luar biasa expanses hijau yang hebat, termasuk taman-taman bandar, hutan dan taman-taman negeri. Sepanjang pantai antara Botafogo dan Centro adalah luas hijau yang subur yang dipanggil "Parque do Flamengo," atau Flamengo Park. Besar, pokok-pokok eksotik beratur jalan yang mana orang ramai boleh didapati berjalan, bersenam, skating, berbasikal, berjalan atau hanya bersantai.

Bagi pokok dan spesies eksotik, "Jardim Botânico," atau Taman Botani yang menjulang tinggi, adalah lokasi yang ideal. Dicipta pada tahun 1808 oleh keluarga diraja terutamanya bagi penanaman tumbuh-tumbuhan terapi dan perubatan, taman dan rumah hijau kini menjadi tuan rumah kepada pilihan yang hebatnya pelbagai tumbuhan - rempah timur, seperti vanila dan kayu manis, sayur-sayuran dari Portugal dan Guiana, dan tumbuh-tumbuhan, pokok-pokok dan cacti dari seluruh dunia.

"Taman Semula Jadi Perbandaran Marapendi," atau Taman Perbandaran Marapendi, boleh diakses melalui Zon Barat Rio, menyediakan pengunjung dengan pelbagai aktiviti, termasuk mendaki, berkelah dan bermain-main di taman permainan. "Lagoa de Marapendi," atau Marapendi lagun, yang terletak di daerah Barra da Tijuca kaya dengan pemandangan indah, air yang jernih dan pelbagai burung dan hidupan liar. Pengunjung juga boleh menikmati perjalanan bot indah di sepanjang tasik.

Lagun yang paling terkenal di bandar adalah "Lagoa Rodrigo de Freitas," juga dikenali sebagai "tengah-tengah Rio de Janeiro." Tasik tenang adalah tempat yang hebat untuk menikmati pemandangan bandar, dan juga untuk menjalankan dan mengamalkan semua jenis air dan tanah sukan. Dari mendayung, untuk berbasikal, trekking, berjoging atau mengamalkan yoga dan mandi matahari, jalan sekitar lagun menawarkan banyak pilihan untuk berehat dan bersenam, menikmati hari-hari biasanya segar dan cerah di Rio.


Sebagai peringatan berharga kaya dengan sejarah, budaya, dan evolusi di Rio de Janeiro, beberapa kubu tentera memperkayakan pantai dan latar langit bandar, serta berpuluh-puluh gereja-gereja dan monumen yang bertaburan di seluruh puluhan daerah.


Katedral ikonik dan benar-benar unik di São Sebastião do Rio de Janeiro adalah rumah bangunan yang sangat moden dan menakjubkan untuk iman rakyat dan Carioca Beribu-ribu pengunjung yang mencari dalam reka bentuk ajaib, ganjaran rahsia seni dan cahaya matahari. Terkenal dengan bentuk kon dan seni kaca berwarna tingkap yang pergi dari lantai ke siling yang membentuk salib, permata ini seni bina itu terletak di pusat kewangan di bandar, di mana ia membuka pintunya kepada dunia dalam 70-an. Dengan ruang berdiri bagi 20,000 orang, ia boleh dengan mudah dicipta di salah satu kuil terbesar di Amerika Selatan.

Tidak jauh, antara pantai Copacabana dan Arpoador berdiri Kubu Copacabana, berani menghadap Lautan Atlantik. Dibina pada tahun 1914, bunker bersenjata ini dijaga pantai Rio sehingga dinyahaktifkan untuk pertahanan pantai pada tahun 1987 tetapi pengunjung masih boleh mengagumi kekuatan tembok-tembok dan meriam Krupp que mempertahankannya. Pada masa kini ia digunakan untuk Muzium Sejarah Tentera dan ia Memberi pelawat haiwan indah dari pantai dan seluruh bay, lokasi itu strategik yang dipilih untuk menyelia kawasan itu dengan 360° penglihatan.

Yang indah dan bersejarah "Lage Park" di pinggir daerah Taman Botani adalah satu mercu tanda utama sejarah dari pasukan penjajahan Brazil, dan rumah kepada taman yang indah. Istana atas penglihatannya mempamerkan kecantikan canggih seni bina abad ke-19 awal, sebelah menyebelah dengan seni kontemporari daripada "Sekolah Seni Visual", Pusat Pengajian Seni Visual.


Rio de Janeiro Telah diiktiraf sejak beberapa dekad lalu untuk sumbangannya kepada dunia seni. Ini adalah disebabkan oleh pelaburan kerajaan dalam galeri dan pameran di seluruh bandar. "Muzium Seni River," atau Muzium Seni Rio, telah dirasmikan pada tahun 2013 dan menarik tuan rumah pameran dan acara sepanjang tahun. "Muzium Seni Moden," atau Muzium Seni Moden, dan juga sebagai "Pusat Budaya Banco do Brazil," atau Bank Pusat Kebudayaan Brazil, juga jadual pameran antarabangsa yang diiktiraf sepanjang tahun.


Satu lagi aspek himpunan kebudayaan Rio adalah teater itu, dan penghargaan meluas seni persembahan. The "Teatro Municipal" atau Teater Perbandaran ', adalah salah satu bangunan yang paling menarik di bandar. Dibina dalam gaya barok pada tahun 1909, ia mempamerkan konsert Terutamanya klasik, opera dan balet, dan juga beberapa teater muzikal.


Kehidupan malam di Rio sepenuhnya unik dan menerima - mengalu-alukan ke dalam orang kali ganda daripada semua citarasa, latar belakang dan orientasi. Ia dipenuhi dengan semangat untuk kehidupan, kebahagiaan, muzik bertenaga, spektrum warna, dan perhiasannya.


Terkenal dengan lengkok putih que menandakan pintu masuk ke daerah bohemian Rio, dan rumah kepada terang berjubin langkah que naik ke kawasan kejiranan Santa Teresa, Lapa seperti ada tempat lain di dunia. Gerai yang berwarna-warni menjual koktel, bir dan makanan jalanan lada laluan pejalan kaki, manakala jalan raya dipenuhi dengan bar mengunjurkan bertenaga, muzik tradisional, seperti Samba, Forro dan Funk

Pertubuhan yang bergaya dan canggih boleh didapati di daerah Copacabana, Ipanema dan Leblon, manakala bar dan dataran lada setiap kejiranan, sibuk dengan muzik bahagia dan perbualan penduduk Rio.


Sebagai industri-tempat penginapan yang berpatutan telah berkembang di Rio, pemilik telah bertungkus lumus untuk membuat pertubuhan yang menarik dan unik yang mungkin mereka. Mereka trend untuk mewujudkan suasana yang menarik, dipertingkatkan dengan keguyuban bar berkongsi, ruang tamu dan dapur.


Terdapat juga sejumlah besar penginapan mewah yang terdapat di bandar. Beberapa hotel plushest boleh didapati di daerah bergaya Copacabana, Ipanema dan Leblon, memberikan tetamu dengan masakan gourmet, kolam renang, bar, sauna dan perkhidmatan urut.

Mercu tanda Copacabana Palace adalah di bahagian atas senarai Amerika Selatan-hotel 5-bintang, dan ia pasti harus melihat di Rio de Janeiro. Ia dibuka kepada pelancong dari seluruh dunia pada tahun 1923, dan sejak itu ia telah membuat beberapa pengunjung terkaya dan paling terkenal di ibu carioca, seperti Marilyn Monroe, Lady Diana dan Luciano Pavarotti, untuk menamakan beberapa.

Bagi mereka yang melawat Rio kerja, terdapat banyak hotel bergaya di daerah komersial dan moden yang baru muncul bandar, Barra de Tijuca. Terdapat juga pilihan bersetuju dan murah hotel yang terletak di sekitar pusat bandar, dan daerah que mengelilinginya seperti Catete, Flamengo dan Lapa.

Satu lagi pilihan adalah sewa apartmen menyenangkan. Dengan ketibaan beberapa syarikat dalam talian yang berjaya, terdapat lonjakan belum pernah berlaku dalam jenis ini bercuti. Pelancong boleh memilih Rumah mereka seperti berada di rumah dengan menyewa bilik Oktober dihias sepenuhnya dan selesa di pangsapuri dan rumah-rumah.


Pengangkutan awam pusingan Rio de Janeiro membuat apa-apa bahagian bandar mudah diakses. Lawatan sahih ke Rio tidak akan lengkap tanpa mengambil menaiki salah satu daripada bas cepat menunggang. Sebagai alternatif, metro adalah cepat dan boleh dipercayai dan menghadiri daerah pelancongan yang paling disukai ramai di bandar.


Menyewa basikal boleh menjadi pilihan yang sangat menyenangkan, terutamanya pada hari yang cerah. Terdapat laluan basikal yang sangat baik di sepanjang laluan utama pantai di Leblon, Ipanema, Copacabana, Leme, Botafogo dan Flamengo. Begitu juga dengan laluan yang mengelilingi lagun Rodrigo de Freitas, adalah ideal untuk menaiki basikal yang menarik dan indah.

Sama ada ia adalah, perjalanan bebas trafik yang cepat di seluruh bandar, atau lawatan bersiar-siar yang yang di kedai, teksi konvensional dan menunggang moto-teksi adalah beberapa cara yang paling berkesan dan menyeronokkan untuk mendapatkan sekitar bandar.

Kapal layar dan helikopter juga menawarkan cara yang menarik untuk mengalami kehijauan Rio dan pulau-pulau yang indah dan mendapatkan pandangan panorama yang indah dan unik pemandangan kota. Rio mempunyai salah satu yang paling mengambil nafas dan topografi yang unik daripada mana-mana bandar di dunia - gunung, pantai, hutan dan bangunan tinggi meld ke dalam satu sama lain dengan cara yang memukau, menawarkan pelawat pemandangan daripada hanya kira-kira mana-mana sudut, dan tidak pernah lebih baik daripada dari atas.