Budaya

I LOVE RIO sangat tertarik dengan budaya, dan kelihatan untuk menampung kekayaan besar kreativiti seni yang gemerlap di seluruh bandar, dalam semua bentuk tradisional dan inovatif dan ungkapan.


Himpunan Rio de Janeiro budaya tradisional dijelaskan, termasuk festival filem, teater, seni pameran, dan pertunjukan tarian. Manifestasi seni dari teater mewah pengeluaran kepada khazanah favela sahih dipamerkan kepada pembaca, menambah tekstur yang lebih besar kepada portfolio budaya di bandar ini.


Rio de Janeiro foto

Cariocas ADALAH JIWA RIO


Budaya' adalah istilah terbuka dan cecair yang merujuk kepada apa-apa yang dihasilkan oleh akal manusia. Ia termasuk seni tradisional, seperti filem, teater, tarian dan pameran, serta setiap hari rekreasi yang menjadi intipati dan watak populasi. Rio de Janeiro benar-benar kaya dengan warisan dan kepelbagaian, menggabungkan kreativiti dan input.

Apabila Rio de Janeiro terlintas di fikiran, ada banyak imej: pantai bersih, bola sepak, karnival, daging barbeku, dan caipirinha minuman kebangsaan - lagi, lebih daripada apa-apa, ia adalah orang bandar yang membuat Rio apa yang ia.

Dipanggil Cariocas, penduduk rio yang membentuk sangat budaya kumpulan yang pelbagai, kerana mereka datang dari warisan yang berbeza, budaya dan kepercayaan - dengan sifat-sifat yang tidak boleh dinafikan ikatan budaya bersama-sama: mood yang baik secara keseluruhan, cinta untuk hidup, keramahan, dan panas hospitaliti.


Terbuka dan mesra, Cariocas adalah bahagian yang penting dalam apa yang membuatkan Rio seperti destinasi popular: berbakat dengan secara semula jadi sikap optimis, rakyat Rio adalah unik dibezakan oleh senyuman tulen mereka, spontan dan sifat ingin tahu.


Pusat kepada budaya Carioca keseluruhan adalah penting peranan keluarga dan rakan-rakan bermain ke dalam satu kehidupan yang lain seperti hari lahir sentiasa disambut dikelilingi oleh ramai kawan dan oleh lanjutan keluarga, dan setiap kesempatan adalah peluang yang sempurna untuk mendapatkan bersama-sama dan bersosial. Sukan, muzik, dan aktiviti luar yang cerah adalah yang terbaik dinikmati dalam syarikat orang lain, dan hujung minggu barbeku adalah ruji hidup tempatan.

Sebahagian daripada falsafah tempatan minat yang ikhlas untuk belajar tentang cara-cara dan adab-tempat lain di dunia, dan menggabungkan banyak unsur baru dalam landskap budaya tempatan, memberi melahirkan ungkapan Carioca khas seperti genre muzik Bossa Nova dan pelbagai gastronomi, seni, sastera dan permata.

Salah satu aspek yang meminjamkan Cariocas semangat berbeza mereka adalah kecenderungan untuk menggabungkan pengaruh dari pelbagai budaya yang berbeza dalam gaya yang menarik dan suka bermain.

Sepanjang abad yang lalu, suasana santai, pemandangan yang indah dan terbuka hati rakyat Rio telah bertindak sebagai 'muse' untuk penulis yang hebat, penyair, dan komposer seperti Tom Jobin dan Vinicius de Moraes, pencipta mercu tanda Bossa Nova lagu 'Garota de Ipanema' (Girl dari Ipanema).

Aspek-aspek ini sama bandar telah menarik beberapa artis yang paling berbakat dari seluruh dunia, dan kemasukan besar modal insan telah menghasut perkembangan luar biasa dalam budaya menghasilkan bandar.


Yang paling terkenal dan antarabangsa yang boleh dilihat ungkapan budaya Carioca adalah Karnival benar-benar menakjubkan perayaan yang berlaku setiap tahun: beribu-ribu penduduk berarak serentak pun cuba pakaian sangat canggih pada bunyi muzik Samba.


World terkenal di seluruh dunia selama beberapa dekad, Karnival di Rio adalah sambutan lima hari benar-benar liar dan menakjubkan, yang melibatkan berjuta-juta orang, dan meresapi setiap sudut kota, siang dan malam. Ibu 40 hari sebelum Paskah, Karnival rasmi bermula pada hari Jumaat dan berakhir lemak Selasa. Walau bagaimanapun, sambutan pra-Karnival bermula pada kurangnya satu minggu terlebih dahulu, dan berterusan sehingga hari Ahad selepas lemak Selasa.

Karnival di Rio de Janeiro bermula sejak 17 abad, apabila golongan bangsawan Portugis diadakan pesta dan sambutan perayaan berdasarkan tradisi mulia mereka di Eropah. Lama kelamaan, perayaan ini diserap unsur khusus kepada budaya pribumi dan Afrika, dan berakhir dengan campuran unik dan sangat menakjubkan amat dipengaruhi oleh Cerita rakyat Afro-Brazil.

Luar Karnival di Rio de Janeiro keselesaan dan kemudahan tetamu ungkapan seni dan setiap hari kegemilangan di seluruh bandar setiap hari tahun ini, sering diilhamkan oleh bandar itu sendiri dan kehadiran Artis yang tidak terkira banyaknya, penulis, dan ahli muzik.

Terutama penting di Rio de Janeiro, Kedai-kedai buku lada jalan-jalan bandar, penganjuran pelbagai kemudahan yang ada penting aktiviti seni, seperti pelancaran buku, bacaan, pertunjukan dan perbincangan. Mereka adalah ruang bergaul, di mana orang sehari-hari, artis, dan intelektual bertemu dan berkongsi idea-idea, dan di mana sastera dan campuran seni dengan kopi, makanan, muzik, riadah dan perdebatan.

Rio juga telah membangunkan pujian sejak beberapa dekad lalu sumbangannya kepada dunia seni visual. Ini adalah sebahagiannya disebabkan oleh pelaburan awam dan swasta di galeri dan pameran di seluruh bandar: Museu de Arte do Rio (Muzium Seni Rio) telah dirasmikan pada tahun 2013, dan menjadi tuan rumah pameran dan acara menarik sepanjang tahun. yang Muzium Arte Moderna (Muzium Seni Moden), serta Centro Banco do Brasil Kebudayaan (Bank Pusat Kebudayaan Brazil), juga menawarkan program pameran di peringkat antarabangsa.

Satu lagi aspek himpunan kebudayaan Rio adalah yang teater. Teatro Municipal, atau Teater Perbandaran, adalah salah satu daripada bangunan yang paling menarik di bandar. Dibina dalam gaya barok dalam Cinelandia pada tahun 1909, ia terutamanya mempamerkan konsert klasik, opera dan balet, dan juga beberapa teater muzikal. The OI Institut juga telah menubuhkan dua teater di kawasan kejiranan Flamengo dan Ipanema, menjalankan banyak persembahan yang berbeza seni, memberikan yang luas program teater untuk penonton muda dan tua.


Budaya di bandar ini juga boleh ditakrifkan sebagai aktiviti harian dan kesopanannya rakyatnya. Seni grafiti, skateboarding, memancing dan layang-layang merupakan komponen utama kehidupan Carioca kontemporari, bersama-sama manakala ungkapan tertentu, gerak isyarat, citarasa dan kecenderungan membentuk kain dikongsi daripada yang kaya dan masyarakat bersatu.


The Jeito Carioca, atau cara Carioca, adalah satu istilah yang terkenal digunakan untuk menunjukkan cara yang kreatif, positif dan bijak rakyat Rio halangan pendekatan dan kesusahan.

Ciri-ciri ini muncul sebagai banyak dari kawasan mewah di bandar ini seperti yang mereka lakukan daripada masyarakat di atas, Rio bukit. Setinggan telah lama, diubah dan bersemangat sejarah dan tradisi yang terus mempunyai peranan yang sangat berpengaruh dalam pembentukan watak penting bandar ini.


Peningkatan pembangunan dan pelaburan di bandar telah membawa kepada penciptaan peristiwa yang memang tidak disangkalkan lagi maju sastera, filem dan seni di peringkat global dan akses diperluaskan untuk budaya di kalangan penduduk Rio.


Perayaan Rio, yang bermula pada tahun 1999, adalah salah satu festival filem yang paling penting di dunia dan telah mempamerkan beberapa bakat yang paling besar dalam arahan, termasuk Costa Gavras, João Pedro Rodrigues, dan terkenal di dunia pelakon seperti Samuel L. Jackson, Jeremy Besi dan Helel Mirren.

Bandar ini menjadi tuan rumah kepada pesta buku antarabangsa, di mana penerbit, penjual buku, penulis, para pecinta, dan peminat berkumpul untuk menemui dan membincangkan sastera, yang menawarkan ruang untuk provokatif dan komunikasi membuahkan hasil antara cendekiawan dan orang ramai yang lebih luas

Setiap tahun, Rio memegang Anima Mundi, filem animasi perayaan saringan pecah tanah dan menarik gambar bergerak animasi dari seluruh dunia. Diiktiraf oleh akademi antarabangsa Oscar, ia merupakan acara animasi terbesar di Amerika Latin, yang bertindak sebagai platform untuk artis terbaru dan paling asal di lapangan.

Untuk satu hujung minggu setiap musim sejuk, pelukis, pengukir dan artis visual membuang membuka pintu-pintu rumah dan studio mereka dalam kawasan tengah kreatif bandar - lereng bukit yang indah dan bohemian kawasan kejiranan Santa Teresa - untuk sebuah acara yang dipanggil Arte de Portas Abertas (Pintu Terbuka Seni).

Sejak tahun 2003, Rio de Janeiro Negeri telah menjadi tuan rumah perayaan FLIP sangat berprestij dalam bandar yang menarik dan bersejarah Paraty. Festival Antarabangsa Kesusasteraan telah membawa bersama-sama beberapa daripada penulis-penulis kontemporari paling disukai dan kritikal yang diiktiraf, termasuk Julian Barnes, Don DeLillo dan Hanif Kureishi.


Menonjolkan aspek agama di Rio de Budaya Janeiro, patung ikonik Isa Penyelamat tenun megah ke bandar, yang melambangkan dan memberi kesaksian kepada orang yang dalam sambungan berakar antara Cariocas dan kepercayaan Kristian - digambarkan dengan tangan yang terbuka luas, monumen itu mengingatkan semua pengunjung sifat alu-bandar dan rakyatnya.


Brazil adalah sebuah negara yang sangat agama, dan kerana kepelbagaian penduduknya, sering agama menggabungkan pengaruh dari Katolik, Protestan, Paganisme, Spiritisme Eropah, Kepercayaan pribumi dan agama dan ritual Afrika - menonjolkan keterbukaan teladan dan integrasi budaya kedua-dua Rio de Janeiro negara secara keseluruhannya.

Kedua-dua pengaruh yang paling utama pada iman penduduk adalah Kristian Eropah, dan sakramen-sakramen dan kastam yang berhijrah ke negara ini bersama-sama dengan hamba Afrika. Sehingga pertengahan abad ke-20 lebih 90% daripada Brazil Katolik, menjadikan negara negara Katolik yang terbesar di dunia, dengan pesat pertumbuhan dalam Evangelical Protestantisme sejak 50 tahun yang lalu.

Cuti agama dan perayaan berlangsung sepanjang tahun dalam penghormatan kepada orang-orang kudus dan tarikh keramat yang hebat kepentingan dalam folkloric Brazil dan sejarah Katolik. semua di seluruh Jun, Julai dan Ogos bahagian, Rio menjadi tuan rumah kepada pelbagai pihak luaran dan dalaman sebagai penghormatan kepada orang-orang kudus yang penting, imbuing yang Sambutan Katolik dengan Brazil tradisional dan Afro-Brazil muzik dan masakan, seperti muzik Forró dan pelbagai tradisional hidangan kebangsaan.