Muzik

Terkenal di seluruh dunia untuk muzik yang unik, bertenaga dan luas dari segi budaya ia telah melahirkan Beheerder kepada, Rio de Janeiro tetap menjadi salah satu bandar yang paling penting bagi pembangunan dan penyebaran genre lama dan baru.


I LOVE RIO meneroka zaman-zaman yang penting dalam sejarah yang mendalam di bandar ini muzik, mempamerkan bakat lama dan baru dan mendedahkan maklumat tentang konsert klasik dan pameran, pesta dan parti-parti di pelbagai irama seperti Samba, Forro, Jazz, Chorinho, Maracatu dan banyak lagi.


Rio de Janeiro foto

Sebahagian penting daripada Carioca Kebudayaan


Muzik adalah satu bahagian penting dalam budaya Carioca - apa yang penting ke pantai dan hutan que memberkati Rio de Janeiro, dalam muzik Rio meresap setiap aspek kehidupan di bandar.

Sebagai que bandar yang hidup, bernafas dan bergerak dalam muzik, Rio de Janeiro Disifatkan di seluruh dunia sebagai tempat suci untuk peminat dan komposer berdegup - Berkaitan dengan agama, identiti, perayaan dan cara hidup yang lengkap, muzik mendapati irama dan peranan baru di hari jiwa di bandar ini dan malam.

Begitulah kepentingan muzik di Rio, bahawa kerajaan bandar rutin menganjurkan dan menaja konsert percuma dan perayaan-perayaan: up-dan-datang penghibur, serta bintang Brazil dan antarabangsa terkenal, secara rutin bermain di acara bandar dibiayai. Bintang seperti Rolling Stones, Rod Stewart, Eye Peas Hitam, Lenny Kravitz, David Guetta, Stevie Wonder, dan Roberto Carlos semua telah dipersembahkan di konsert percuma di Copacabana atau pantai Ipanema - mengumpulkan ramai yang besar dan menikmati kejayaan yang menakjubkan. Setiap malam tahun baru, pelbagai konsert percuma yang dianjurkan di beberapa lokasi di seluruh Rio de Janeiro, menyambut penghibur dan kedua-dua penonton dari seluruh dunia.


Tempatan, kebangsaan, antarabangsa atau penyanyi dan pemuzik, sentiasa diberi Beheerder lebih hormat dan perhatian - beberapa jalan penting, jalan dan taman-taman di Rio de Janeiro dinamakan sempena Carioca pemimpin muzik yang dipandang tinggi legenda dan inspirasi.


Antonio Carlos Jobim, penulis "A Garota de Ipanema," mungkin lagu yang terkenal di dunia yang paling terdiri di bandar, dihormati oleh menyambut setiap pelawat dalam dan di luar wilayah Rio de Janeiro, lapangan terbang antarabangsa laman dinamakan sempena nama beliau. Salah satu jalan yang paling tradisional di daerah mercu tanda Ipanema dinamakan sebagai penghormatan kepada Vinicius de Moraes, penulis bersama lagu yang sama.

Lagu-lagu yang memeluk dan menyanyi di jalan, bersama-sama dengan sebuah kereta yang berlalu, atau di karaoke Bar Banyak lada que bandar. Ia tidak jarang untuk menyaksikan orang ramai kecil tiba-tiba menyanyi atau menari untuk lagu popular hanya untuk suka-suka, sekurang-bar, di pantai, atau di pameran itu.


Begitu juga dengan apa pantai Rio dari, muzik di Rio de Janeiro Sering merapatkan jurang antara peringkat umur dan kelas - Semasa karnival, Samba adalah penyamaan jelas sosial, dan sepanjang tahun Sering muda dan orang tua menyanyi dan menari dengan rentak yang sama lagu-lagu, di tempat yang sama.


Cariocas suka muzik dan suka bandar mereka - hasilnya, banyak lirik lagu-lagu pop Banyak, Samba, Bossa Nova dan komposisi akan Rio de Janeiro, atau cinta mereka untuk City menakjubkan. Digambarkan dalam pelbagai cara yang penyayang, Rio de Janeiro telah, dan terus menjadi, yang paling Disambut Carioca bermenung.

Sejak akhir abad kesembilan belas, irama yang paling terkenal dilahirkan di Rio de Janeiro Samba, menjadi lebih popular dengan sambutan karnival terkenal di peringkat antarabangsa. Walau bagaimanapun, menonjol Bossa Nova juga dicipta di bandar dan telah menerima banyak perhatian antarabangsa sejak 1962 lagu hit "Garota de Ipanema". Kemudian, Funk Carioca, dilahirkan dalam masyarakat di Rio pada tahun 1980, telah menjadi satu ungkapan yang penting dan popular di budaya tempatan.

Samba adalah permata dalam khazanah muzik daripada Carioca orang, tetapi ia bukan satu-satunya satu - pelbagai campuran dan lagu-lagu lain membawa kehidupan pelbagai luas sentimen dan untuk menerangkan sisi memukau dengan personaliti bandar ini panas dan lembab.

Karnival masanya untuk Samba, dan Samba adalah suara Karnival - lagi, lagu terang ini didapati di sekitar bandar sepanjang tahun. Samba bunyi kebangsaan Brazil, dan ia telah dipelbagaikan kepada banyak irama lain dan ungkapan muzik, seperti "Samba melakukan Breque," kata seorang Samba dengan kadar yang tertentu di mana penyanyi itu mungkin membentangkan watak baru, membuat monolog lucu pendek atau membaca yang mesej dalam konteks komposisi. Versi Samba balada, dengan tarian dan twist meriah lirik romantis, adalah hasil daripada Samba Canção, "yang menjadi agak popular sekitar tahun 1950-an dan berkumpul sejumlah besar penyokong, kedua-dua pengeluar dan pengguna. Ia juga disebut sebagai pertengahan tahun Samba, kerana ia biasanya ditemui di luar musim Karnival.

Lahir dari gabungan longgar antara Jazz dan rentak Samba yang lebih lembut, Bossa Nova merupakan ikonik Carioca ciptaan yang telah memberi inspirasi kepada beribu-ribu artis di seluruh dunia, dan dengan pengaruh yang terus hingga ke hari ini.

Lebih tenang dan canggih, nama itu sendiri bermaksud "cara yang khas yang baru membuat muzik" sebagai "bossa" adalah kelayakan daripada Carioca cara, dan "nova" menunjukkan pengubahsuaian dan evolusi. Ini adalah bagaimana João Gilberto, Tom Jobim dan Vinícius de Moraes, antara banyak bintang-bintang lain dan genius muzik, dicipta pada tahun 1950 adalah irama yang akan membawa perasaan yang belum diketahui kepada dunia.

Dua putaran rekod yang cukup perkataan "Bossa Nova" untuk datang mengalir dari hati seseorang kepada telinga seseorang - ini adalah bermaksud bahawa genre tertentu ini ke atas mereka yang merasakan ia, kerana irama boleh melicinkan semua tepi dan ajaib meletakkan penonton di tanah kegembiraan, kemesraan dan warna: Copacabana.


Bunyi berharga keluarga, rakan-rakan, perhimpunan meriah dan pihak spontan yang mana Rio de Janeiro dikenali boleh dikenal pasti dengan Pagode, gaya muzik yang sangat disukai dan disokong, yang menyatukan dan memperluaskan semua ciri-ciri paling dicintai Samba - rentak dan lirik, dengan perasaan dan peluang untuk melibatkan orang ramai kecil dan besar dalam satu lagu bersemangat.


Sebagai suka bergaul salah satu daripada ciri-ciri budaya yang paling penting dalam Carioca orang, apabila ia datang untuk menikmati muzik semua orang menyertai parti itu, sama ada ia membuatnya atau menyanyi bersama-sama: di Rio sifat suka berkawan muzik adalah paling utama seperti irama itu sendiri.

A rentak moden turun dari masyarakat dan mengambil alih stesen radio dan kelab-kelab malam yang Funk Carioca, kadang-kadang hanya dinamakan "Funk". Rentak Ini termasuk komponen berirama dari elektronik, Samba, Hip Hop dan Rap. Ia adalah sangat disukai ramai di muda ramai terima kasih kepada lagu-lagu yang menarik dan penghibur terkemuka, serta campuran dicipta oleh DJ yang menggabungkan genre ini dengan wakil-wakil lain muzik tarian di dunia.


Rio de Janeiro adalah rumah kepada lebih 160 kawasan perumahan, dan secara semula jadi banyak dibangunkan identiti muzik yang jelas - yang ini dari segi pertubuhan, irama tempatan yang popular, atau kedua-duanya.


Beberapa kawasan adalah terutama ditandai dengan gendang, termasuk Lapa, pusat bohemian di bandar, di mana beberapa yang terbaik tidak rasmi dan bar dijumpai. banyak Cariocas dan pelawat pilih Lapa untuk menyertai dalam keseronokan menari dan sambil menikmati hidangan yang Rio. Di bahagian ini, mercu tanda bandar terletak beberapa pertubuhan yang paling terkenal dan tradisional di mana Samba hidup, dan di mana semua orang mendapat disengat oleh lebah tarian.

Daerah lain memberi tumpuan kepada ambiances dan gaya yang berbeza - Ipanema adalah rumah kepada beberapa pertubuhan tradisional Bossa Nova, dan tuan rumah hidup persembahan setiap hari. Juga di Ipanema, beberapa pusat budaya dan kedai-kedai, di mana pengunjung boleh mencari buku, rekod dan memorabilia dari sejarah dan kehidupan atlet terbesar dan genre itu sendiri.

Industri muzik Brazil adalah diri mampan: ada pemuzik yang cukup dan komposer di tempat kejadian untuk menghasilkan sesuatu untuk setiap selera penonton yang, memandangkan masyarakat besar dan pelbagai jenis genre, adalah satu pencapaian yang luar biasa. Ini juga sebab mengapa muzik Brazil begitu terkenal di seluruh dunia, dan mengapa kualiti adalah begitu tinggi dan tandatangan yang begitu jelas.


Muzik live di Rio de Janeiro adalah satu lagi tokoh besar di bandar ini dan ia disambut sebagai Sugar Loaf gunung, patung Isa Penyelamat, atau kaki lima hitam dan putih Copacabana cerah.


Konsert atau berskala besar acara muzik hanya sebahagian daripada landskap muzik bandar ini - sama ada ia adalah untuk meraikan permulaan fasa, percutian kebangsaan atau tempatan, melaungkan untuk kemenangan pasukan bola sepak atau untuk perayaan agama, Cariocas dengan senang hati menyertai hati dan suara mereka dalam korus spontan.

Muzik di Rio adalah sebahagian asas identiti Carioca ini - memahami ini membolehkan pengunjung untuk lebih memahami kehidupan bandar, dan untuk mewujudkan sambungan yang lebih mendalam dengan penduduk tempatan. Mengetahui serba sedikit tentang budaya muzik Rio de Janeiro dan warisan akan mendapatkan yang paling besar, senyuman yang paling panas daripada apa-apa Carioca.