Sejarah

Sejarah Rio de Janeiro adalah mendalam kaya, pelbagai dan pelbagai budaya - I LOVE RIO melihat kepada perkembangan awal ritual dan amalan, kedatangan makanan dan gaya dari seluruh dunia, dan kelahiran mercu tanda di bandar ini.


Ia menyediakan maklumat menarik mengenai evolusi kawasan-kawasan perumahan, asal-usul perayaan, parti, genre, televisyen pertunjukan dan fesyen, dan juga gambar yang membangkitkan suasana masa lalu, dari ladang-ladang kopi lama abad ke-19, sifat berbuih muzik dari tahun 1970-an dan 80-an, dan perayaan abad ke-20 awal.


Rio de Janeiro foto

Rio Bandar yang indah


Rio de Janeiro adalah salah satu metropolis yang paling eklektik di dunia - mozek luas dan benar-benar unik, terdiri daripada pelbagai landskap sosial, budaya dan fizikal. Memahami sejarah di bandar ini adalah penting dalam memahami identiti yang luar biasa dan pelbagai aspek yang kontemporari.

Sejarah Rio berikut trajektori menarik: antara penduduk pribumi awal untuk pemerintahan penjajah Portugis, dan dari pemerintahan beraja kepada republik, dan juga pemerintahan diktator tentera. Sepanjang pelbagai zaman-zaman yang penting, bandar ini telah dijana seni bina yang indah, seni, budaya, muzik, makanan, dan semangat yang meriah.

Laut pelabuhan Rio menjadikannya suatu kawasan yang mempunyai kepentingan strategik yang penting dalam perdagangan gula, emas dan kopi dan negeri itu oleh itu dijadikan ibu negara pada tahun 1763 - tajuk yang ia mengekalkan dan mematikan selama hampir dua ratus tahun. Kedudukan pelabuhan itu dan peranan bandar modal secara meluas dianggap sebagai dua faktor yang paling penting dalam perkembangan dan evolusi kawasan paya dan pergunungan yang agak tidak mungkin.

Perkembangan geografi Rio ditandai dengan lanjutan keluar dari Pusat sejarah dan perkembangan tiga kawasan sekitarnya: Zon berorientasikan perdagangan Utara, Zon Selatan mewah dan pelancong, dan Zon Barat yang baru dibangunkan dan moden.

Rantau dikenali sebagai Brazil didiami beribu-ribu tahun oleh penduduk asli yang oleh beberapa akaun mencapai benua Amerika dari Asia, melalui darat seluruh Alaska atau laut di sepanjang Lautan Pasifik. Suku-suku ini separa nomad hidup sebagai asing pemburu-pengumpul, dan tidak pernah dibangunkan rekod bertulis atau seni bina monumental, oleh itu tidak banyak yang diketahui tentang sejarah mereka. Sehingga hari ini, banyak tempat di dalam kawasan Rio de Janeiro masih dinamakan dengan kata-kata asli - pantai yang terkenal 'Ipanema' adalah satu contoh, dengan 'Ipanema' yang bermaksud 'air yang tidak baik,' kemungkinan besar merujuk kepada memancing. Yang perkataan 'carioca,' digunakan hari ini untuk menunjukkan penduduk di bandar Rio de Janeiro, berasal dari 'yang bermaksud' rumah putih 'atau' rumah seorang yang putih oca 'kari' perkataan asli. '


Kawasan di mana tempat duduk penonton bandar telah 'ditemui' pada 1 Januari, 1502 semasa ekspedisi Portugis yang diketuai oleh Gaspar de Lemos, yang percaya dia telah sampai ke muara sungai yang besar, dan menamakan bandar 'Sungai Januari' sewajarnya.


Pada 1565 umum Portugis Estácio de Sá rasmi ditubuhkan bandar dalam usaha untuk mengusir Perancis yang telah berjuang untuk mengambil alih kawasan itu selama 10 tahun: dia menamakan bandar 'São Sebastião do Rio de Janeiro,' dan sehingga kelapan belas abad ke bandar itu dipanggil hanya 'São Sebastião . São Sebastião Pertama, raja Portugal pada masa penciptaan di bandar ini berarak 1 1565, dan beliau telah membawa nama yang sama wali yang kemudiannya dibuat saint penaung bandar raya: São Sebastião .

Perancis telah berjaya dikeluarkan dua tahun kemudian tetapi terus pertempuran untuk dominasi untuk lima puluh tahun berikut. Pantai di sekitar Rio de Janeiro menarik Portugis dan Perancis penjajah kerana perdagangan yang menguntungkan Brazil Kayu dan gula, yang boleh dijalankan melalui pelabuhan.

Dalam abad ke-17 bandar itu masih padat dihuni oleh orang asli. Malah, pada 1660, ia adalah rumah kepada yang mengagumkan 6000 Índios asli, berbanding dengan hanya 750 Portugis dan 100 orang Afrika. Pada abad ke-18 ke-17 dan awal lewat, bandar ini menjadi titik utama perdagangan bagi hamba, serta emas dan batu permata dilombong di negeri jiran Minas Gerais, dan atas sebab ini pada tahun 1763 sektor kerajaan telah dipindahkan dari bandar Salvador di utara-timur Brazil ke Rio de Janeiro, membuat bandar ibu negeri ini.


Sepanjang zaman penjajahan Portugis, di antara 1763 dan 1822, Rio de Janeiro adalah ibu negara Brazil. Dalam tempoh ini, sebahagiannya disebabkan oleh statusnya sebagai modal, dan sebahagiannya kerana menjadi pusat penting dalam perdagangan, Rio menarik orang dari banyak bahagian dunia. Pendatang dari pelbagai bahagian Eropah, Asia, dan Timur Tengah ditubuhkan aktiviti di bandar dan di kawasan sekitarnya, memberi asal dengan budaya asimilasi yang masih kini merupakan ciri Rio.


Pada abad ke-18, krisis ekonomi melanda bandar, seperti negara-negara lain di Amerika Selatan bersaing dengan Brazil dalam pengeluaran tebu. Perubahan air pasang dan nasib akan mengubah Rio de Janeiro dengan ketara pada abad berikutnya.

Oleh kerana peperangan yang berterusan napoleon dengan Portugal kembali di Eropah, Rio de Janeiro menjadi ibu negara sementara Portugal antara 1808 dan 1821, dan ia adalah pada masa ini bahawa mahkamah diraja telah dipindahkan ke Rio atas kapal sebanyak 40 kapal. Keluarga kerajaan Portugis tiba di Rio pada tahun 1808 dan membawa bersama 20,000 anggota mahkamah Portugis, serta piawaian seni bina ditapis, artis, rajin, dan ahli akademik, dan keinginan untuk gereja-gereja dan amalan diplomatik moden.

Rio menjadi ibu empayar Brazil pada tahun 1822, mengembangkan lagi perdagangan dan perdagangan dengan Eropah dan seluruh dunia. Dalam tempoh ini, aktiviti utama di ibu negara adalah pengeluaran kopi, yang membawa kepada penciptaan pelbagai ladang dan bangunan daripada banyak rumah masih wujud.


Pengeluaran kopi dengan ketara meningkatkan ekonomi dan perdagangan, dan kemudian menjadi salah satu daripada eksport paling penting dalam Rio de Janeiro, membuat kopi popular di seluruh pelusuk dunia pada skala yang tidak pernah berlaku sebelum ini.


Pada tahun 1822, Perang Kemerdekaan Brazil bermula, dan Rio de Janeiro menjadi ibu kota raja yang baru dan bebas. Kemudian, bandar ini kekal sebagai ibu kota Empayar Brazil sehingga tahun 1889, dan akhirnya pada tahun-tahun republik Brazil sehingga tahun 1960, apabila modal telah dipindahkan ke Brasília.

Sepanjang sejarahnya, Rio de Janeiro adalah tengah-tengah arus politik dan intelek yang kukuh dan inovatif yang membawa kepada pemansuhan perhambaan pada tahun 1888 dan pembentukan Republik pada tahun 1889.

Dengan penurunan buruh hamba penting untuk ladang kopi dan tebu, bandar ini mula menerima sejumlah besar pendatang Eropah dan bekas hamba, tertarik dengan potensi untuk kerja yang dibayar dan di antara tahun 1872 dan 1890 penduduk dua kali ganda. Ini letupan demografi disebabkan krisis perumahan yang telah wujud sejak pertengahan abad kesembilan belas, dan kawasan perumahan tidak menentu mula muncul di atas bukit bandar seperti penempatan ini kemudian akan datang yang dikenali sebagai 'masyarakat' kini terkenal di seluruh dunia kerana rupa ciri-ciri mereka dan mereka sumbangan budaya penting seperti muzik genre 'samba' dan pembangunan pasukan karnival menakjubkan bahawa perarakan setiap tahun di bandar.

Oleh 1890 kira-kira satu juta orang tinggal di bandar, dengan kira-kira satu perempat sebagai pendatang - ini sebagai tambahan kepada bekas hamba dari kopi dan gula ladang dimerdekakan pada tahun 1888 oleh perintah puteri Isabel.

Pada awal abad ke-20 Datuk Bandar Pereira Passos melaksanakan pembaharuan skala luas untuk fabrik bandar bandar, membina jalan raya, jalan yang luas dan bangunan moden, serta menyediakan asfalt membuka ke pusat bandar dan sekitar daerah. Infrastruktur mencontohi seni bina Paris masa, dan dianggap sebagai sebahagian daripada kerja yang paling penting dan berpengaruh telah berlaku dalam sejarah Rio de Janeiro. Ini adalah apabila 'bandar yang indah,' terma dilahirkan dan selama-lamanya terukir dalam jiwa di bandar ini dan identiti.

Pada masa ini hati di bandar ini terletak di tengah-tengahnya, yang dibatasi di sebelah oleh teluk pantai, manakala kawasan pedalaman telah dihuni oleh pemberian ladang dan kecil. Dengan ketibaan elektrik menjelang akhir abad ke-19, demografi mula berubah dan trem elektrik membolehkan orang untuk hidup pada jarak yang besar daripada tempat kerja mereka, meluaskan sempadan di bandar ini. Bandar lama dekat dengan laut, telah bertukar menjadi (Pusat) - kawasan perdagangan dan perniagaan, manakala fabrik bandar kediaman berkembang di sepanjang pantai dan ke arah pedalaman untuk membentuk Zon Utara. Pengembangan terpaksa bergerak di sekitar topografi pelik bandar, di mana gunung-gunung diukir melalui oleh lembah dan dipenuhi oleh pantai.


Antara tahun 1920 dan dan lewat tahun 1950-an Rio de Janeiro menjadi sangat popular di kalangan pelawat mewah dan selebriti antarabangsa - ia adalah dalam tempoh ini, pada tahun 1923, yang terkenal Copacabana Palace Hotel telah dirasmikan dan filem terkenal telah difilemkan.


Sehingga tahun 1930-an daerah tepi laut Copacabana, Ipanema dan Leblon, yang sebelum ini telah diilhamkan daripada destinasi pantai sebagai eksotik, menjadi sangat dihormati lokasi kediaman, terima kasih kepada pembukaan terowong, dan kedatangan laluan trem.

Kesusasteraan masa memuji kesihatan dan faedah sosial pantai udara dan laut mandi dan pantai dan kehidupan pantai menjadi trend baru - tanda kecanggihan dan percutian elit. Zon Selatan datang untuk dilihat sebagai pusat kebudayaan bandar, rumah untuk hotel yang hebat, restoran halus, panggung wayang, kelab dan teater. The genre muzik 'Bossa Nova' dilahirkan di kawasan-kawasan ini dan berkembang dalam tahun 1960-an, 70-an. dan 80-an.


Pada tahun 1960, ibu negara telah dipindahkan dari Rio ke Brasilia, merangsang bandar untuk mencari identiti baru yang memberi tumpuan kepada modal budaya Brazil.


Penciptaan terowong dan jalan raya juga membuka barat pantai terbentang sehingga perkembangan sengit. Dalam tahun 1970-an kawasan itu menyaksikan proses perbandaran jauh dipercepatkan, membolehkan swathes besar penduduk mewah untuk berpindah ke daerah Barra da Tijuca serta lanjut barat ke Recreio dos Bandeirantes, rumah kepada taman-taman dan pantai yang indah. Rumah besar, kondominium, pusat membeli-belah dan rumah-rumah mula mengisi landskap barat, yang membawa kepada yang paling moderns daerah di bandar.

Bermula pada tahun 1990-an, kuasa perbandaran telah terus merangsang perkembangan bandar di seluruh, menggerakkan sepenuhnya potensi bandar dan ekologi bandar, dan menggalakkan budaya, riadah dan aktiviti sukan. Pantai-pantai telah berubah ke dalam ruang yang lapang untuk sukan dan aktiviti seperti persembahan muzik dan pertunjukan, manakala muzium dan galeri seni telah digiatkan semula dan dibangunkan di seluruh bandar. Dari sudut umum dan budaya bandar termasuk menganjurkan acara-acara sukan yang penting, seperti FIFA Piala Dunia pada 2014.

Satu peristiwa penting dalam sejarah bandar yang bermula pada tahun 2008 dengan pelaksanaan unit polis keamanan dalam beberapa masyarakat di seluruh Rio de Janeiro: kuasa-kuasa ini dengan ketara mengurangkan tahap jenayah membuat bandar lebih selamat untuk hidup, melawat dan menjalankan perniagaan, merangsang tempoh pertumbuhan baru dan pembangunan dan menonjolkan peranan baru dan berprestij Rio di peringkat dunia.

Budaya Rio de Janeiro ditandai dengan permulaan pribumi, warisan penjajahan, pengaruh penting dari pelbagai budaya antarabangsa, dan kedudukan geografi bandar - pelabuhannya, gunung dan pantai. Sejarah yang unik di bandar itu diukir ke dalam satu entiti organik, penuh dengan kehidupan dan idea-idea.