Gaya Hidup

Rio de Janeiro telah menjadi sebuah perintis dalam komitmennya untuk menjalankan, kesihatan dan mental.


I LOVE RIO mendedahkan rejim kecergasan, rekreasi, tips dan teknik, dari Carioca berjoging ke gimnasium dalaman dan luaran, yoga, meditasi, dan tips terkini pemakanan dan trend. spa-spa, tempat bersantai, makanan tambahan dan penjagaan diri yang diterokai, membawa penduduk dan pelawat memotong wawasan tepi ke dalam bagaimana untuk memupuk dan membangunkan kedua-dua badan dan minda.


Rio de Janeiro foto

Kesihatan, hidup luar dan sosialisasi


Kehidupan di Rio de Janeiro adalah pelbagai seperti alam semula jadi yang merahmati bandar dan sebagai luas sebagai budaya yang memperkayakan ia.

Terdapat lebih daripada 160 kawasan-kawasan perumahan di bandar, setiap dengan ciri-ciri sendiri geografi dan bandar, membentuk gaya hidup Cariocas sewajarnya - sementara beberapa daerah adalah rumah kepada pantai yang indah, bahagian-bahagian lain bandar mempunyai hutan hujan Atlantik, seni bina tanda tempat, atau taman bandar yang cantik yang boleh dibanggakan.

Gunung, pantai, hutan dan tasik sehelai dengan kepelbagaian dan tradisi mengesan kembali ke Orang asal dan merangkumi secara meluas untuk memeluk Afrika dan warisan Eropah, membolehkan Cariocas untuk menikmati bandar dalam seribu cara.


Luar imej terkenal di dunia yang santai dan gaya hidup luar santai, hidup Carioca termasuk pelbagai aspek-aspek lain mencapai jauh di akar budaya tradisional penduduk, dan sentiasa berkembang dan membangun dengan globalisasi bandar dan Brazil.


Lokasi Rio de Janeiro indah semula jadi landskap dan iklim dengan menarik panas, serta sosial mendalam alam semula jadi, menarik penduduk untuk menghabiskan masa mereka di luar rumah dan bersenang-senang dalam keindahan bandar dan syarikat yang menyenangkan dari orang lain - satu kenyataan kepada suka bergaul yang unik dan keramahan dari Cariocas.

Biasa kepada semua aktiviti, penekanan yang jelas mengenai sosialisasi dan keseronokan sebenar kehidupan dan penghargaan untuk semua aspek yang, dengan kecenderungan yang jelas untuk luar.

Lanjutan kepada semua yang bandar besar tawarkan gaya hidup di Rio de Janeiro termasuk campuran dicemburui aktiviti luar, hidup sihat, tidak rasmi dan spontan perjumpaan sosial, sukan amalan, dan masa lapang yang menarik seperti memancing dan bermain layang-layang.

Bagi menghargai penglibatan penduduk dengan persekitaran semula jadi mereka dan kegemaran untuk bersosial, kerajaan telah menyokong dan meningkatkan amalan kecergasan di seluruh bandar melalui acara, pertandingan dan pembentukan ruang rekreasi dan sumber.

Beberapa syarikat swasta juga melihat untuk memenuhi aktif dan sifat luar penduduk dan menyumbang dengan menawarkan kelas dan aktiviti untuk meningkatkan kecergasan dan meningkatkan kemahiran, menjaga mengikuti trend dunia yang terbaharu semasa memberikan spin Carioca.


Sifat langsung memberi kesan kepada gaya hidup di Rio de Janeiro - Satu bahagian mengesankan penduduk di bandar ini sangat tertarik berinteraksi dengan persekitaran semula jadi mereka: pelbagai yang unik pantai bandar, lagun di tepi pantai, taman semula jadi, taman-taman, hutan, dan gunung berbatu.


Iklim panas menjadikan sukan dan kecergasan rekreasi ini lebih menarik dan di setiap taman dan pantai satu dapat melihat tentera-tentera Cariocas berjalan, berbasikal, bersenam dan bermain sukan.

Penduduk dan pengunjung bandar kerap membuat lawatan sehingga ke bukit yang memperkaya metropolitan besar taman-taman seperti 'parque da Tijuca' atau 'parque da pedra branca, bergegas melalui hutan dan ke atas batu-batu untuk menikmati sensasi pemandangan bandar di sekitar dan di bawah.

Menunggang basikal lama yang diambil sekitar beberapa lagun metropolitan seperti yang terkenal 'lagoa Rodrigo de Freitas' atau di sepanjang berpuluh-puluh pantai-pantai, manakala perenang, pelaut dan pelayar mengisi dua teluk dan perairan lautan.

Garis nelayan pantai yang paling pantai dan bola sepak, bola tampar dan kecergasan latihan dijalankan di laluan berpasir di luar panas.

Bermula pada waktu matahari terbit dan berterusan dengan baik selepas matahari terbenam, semua pantai utama di bandar adalah rumah kepada orang-orang menjalankan atau berkumpul dalam kumpulan untuk bermain dan excercise - sebanyak warga tua menikmati awal pagi hari ini, ramai selepas sekolah organisasi mengajar bola sepak dan bola tampar kepada kanak-kanak daripada semua peringkat umur.

Menyambut sukan dan latihan dari banyak bahagian dunia, yoga pada masa kini secara meluas dianggap sebagai salah satu yang paling aktiviti berkhasiat untuk badan dan minda dan kelas popular boleh menjadi didapati di gimnasium, pantai dan taman-taman di seluruh Rio - Dengan kombinasi gerakan fizikal mahir dan meditasi yang tenang ia kini diamalkan walaupun pada papan luncur berdiri dikelilingi oleh air terapung.

Sambungan dalam alam semula jadi, kesihatan, dan keinginan untuk menikmati sepenuhnya hidup dibuat begitu ramai penumpang bekerja mendapatkan ke lokasi pejabat mereka dalam pakaian sukan, menggabungkan bersenam dalam rutin harian mereka dan membuat yang terbaik daripada keperluan.

Biasanya, ramai pekerja meninggalkan baju tidak rasmi mereka di tempat pekerjaan mereka, supaya masa tidak dibazirkan dan luaran aktiviti boleh dinikmati dalam perjalanan ke dan selepas kerja.

Cuaca panas bermakna aktiviti-aktiviti sosial luar - Cariocas biasanya berkumpul di luar rumah, di dataran, bar, taman-taman dan pantai-pantai, menjadikan mereka unik terbuka kepada orang baru dan tempat-tempat, boleh yang menjadi acara kebudayaan atau sukan, atau bagi ciri-ciri hujung minggu barbeku sebahagian daripada kebanyakan keluarga Carioca.

Ini pertalian dengan aktiviti luar telah menyusui yang kuat kesedaran cuaca - banyak Cariocas dapat meramalkan dengan ketepatan menarik jika awan dan hujan menghampiri.


Amalan gaya hidup dan budaya maju dan digabungkan ke dalam satu sama lain dari kedua-dua berkaitan dengan alam semula jadi dan warisan - Kesan boleh dilihat dalam yang paling pelbagai cara, dalam aktiviti-aktiviti yang terdiri daripada memancing rekreasi dan bersenam untuk keseronokan muzik dan perayaan seni.


Warisan telah membentuk kedua-dua sejarah bandar, dan cara penduduknya menikmatinya - muzik telah disepadukan dalam banyak aspek kehidupan bandar, menjadi sebahagian daripada perayaan agama, konsert bandar yang ditaja dan persembahan secara langsung sebanyak rawak hari pantai melalui ledakan keselamatan di atas pasir.

Makanan segar adalah sebahagian penting daripada gaya hidup tempatan - A ciri yang menarik dan telah lama wujud daripada Carioca rutin mingguan adalah membeli-belah untuk barangan runcit di pameran tempatan, di mana pelanggan menyambung terus dengan itu hasil tanah mereka.

Setiap kejiranan mempunyai sekurang-kurangnya satu buah mingguan dan pasaran sayur-sayuran, di mana pelanggan Amble sepanjang lorong memilih ramuan yang terbaik pada harga yang berpatutan, merasa lazat sampel dan berbual riang dengan penduduk tempatan dan pedagang lain.

Kegiatan dan amalan sehari-hari juga telah ditentukan dan dipengaruhi oleh Carioca sinkretisme ciri - Ada masa lapang tarikh kembali ke tamadun asli awal, manakala aktiviti-aktiviti lain, tabiat dan makanan yang berasal dari peneroka Eropah dan Populasi Afro-Brazil.

Masyarakat nelayan telah wujud sejak sebelum Penjajahan Portugis Brazil, manakala seni mempertahankan diri yang penting dari 'capoeira' dan banyak gabungan rohani mempunyai asal-usul mereka dalam Tradisi Afrika.

Begitu juga, Rio de Janeiro mempunyai kekayaan besar masakan tradisional negara dengan akar dalam pelbagai budaya latar belakang.


Kerajaan yang terlibat secara aktif dalam memudahkan Hubungan yang kuat Cariocas 'dengan persekitaran mereka, dan dalam memastikan warisan budaya terpelihara - kedua-dua pendidikan kempen dan infrastruktur moden adalah sebahagian daripada usaha yang diarahkan untuk meningkatkan dan menggalakkan gaya hidup sihat.


Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, institusi awam mempunyai melaksanakan pelbagai kreatif program-program untuk meningkatkan kesedaran, motivasi untuk menggalakkan pilihan gaya hidup yang sihat dan positif.

Sebagai gaya hidup adalah hasil daripada banyak Sependapat faktor, termasuk pengambilan makanan yang sihat, kerajaan negara mengeluarkan satu set garis panduan pemakanan, menawarkan nasihat bijaksana kepada apa makan, cara terbaik untuk menyediakan hidangan, dan bagaimana untuk menikmati yang terbaik itu.

Garis panduan ini menyokong penggunaan semula jadi bahan-bahan, mengelakkan pemprosesan perindustrian, dan penanaman budaya masakan bersama, di mana keluarga membeli, memasak dan menikmati makanan bersama-sama - pendekatan inovatif ini berkait gaya hidup yang berkaitan dengan diet dan gaya hidup sihat, asas kepada Gaya hidup Carioca.

Kerajaan negeri Rio de Janeiro rutin menaja kempen pengiklanan, dan juga pelbagai luar gimnasium dan pertandingan besar-besaran dan aktiviti di seluruh bandar, menekankan julat luas ruang semula jadi cantik dan buatan manusia struktur secara terbuka kepada semua Cariocas

Mengagumkan laluan basikal di seluruh bandar raya telah dibina, serta taman skate baru, untuk mendemokrasikan akses kepada ruang awam dan menggalakkan aktiviti kecergasan pelbagai - kebanyakan pantai ialah Rio de Janeiro dilengkapi dengan gimnasium kecil percuma untuk digunakan, sementara ramai daerah di seluruh bandar adalah rumah kepada gimnasium terbuka awam dan moden untuk warga tua.

Menambah kepada laluan basikal bandar yang ditaja, syarikat swasta telah membuat basikal awam yang ada yang boleh disewa dan diturunkan dengan mudah di seluruh Rio de Janeiro, lanjut menggalakkan gaya hidup aktif dan pendemokrasian ruang.

Beberapa perusahaan bebas menawarkan kelas dan aktiviti kumpulan, menyedari keinginan Cariocas 'untuk melibatkan diri dengan mereka persekitaran dan berkongsi pengalaman mereka dengan satu sama lain.

Tarian, muzik, memasak, seni mempertahankan diri dan melayari pelajaran bertindak sebagai cara untuk memanfaatkan sejarah yang kaya dan bersemangat dan menambah kepada repertoir peribadi.

Persembahan menakjubkan di bandar ini semula jadi, ditambah pula dengan kemasukan berterusan sebanyak amalan dari seluruh dunia, mempunyai membentuk permaidani yang kaya dengan tradisi budaya dan identiti; membolehkan pelbagai gaya hidup Carioca itu, manakala yang seolah-olah yang berbeza, semua meraikan cinta untuk hidup dan kepentingan orang lain.