kemahiran memasak

Makanan adalah komponen utama dalam permaidani budaya Carioca, memainkan peranan penting dalam kehidupan keluarga dan sosial interaksi, dan memberi keterangan kepada evolusi yang bersejarah di bandar ini.


Permata gastronomi di bar, restoran dan makan malam jadual mewakili masyarakat yang kaya, eksperimen dan mesra budaya. I LOVE RIO mendedahkan beberapa masakan yang terbaik dihidangkan di restoran di seluruh bandar, dari kawasan-kawasan perumahan mewah untuk setinggan. Sejarah dan pembangunan hidangan Carioca asas dipetik selain dan dibentangkan bersama orang dalam istimewa pengetahuan dan tips.


Rio de Janeiro foto

ASAL, Tradisi, dan Kebudayaan Gastronomi


Menu metropolitan Rio de Janeiro adalah sebahagian besarnya produk peranan penting yang bandar dimainkan dalam sejarah Brazil, menarik dan menyatukan budaya dari seluruh negara dan daripada seluruh dunia.

Rio de Janeiro telah modal rasmi empayar dan republik itu selama berabad-abad, dan ia telah menjadi de-facto modal ekonomi dan budaya Brazil bagi kebanyakan kewujudannya. sebagai itu, bandar ini menjadi tuan rumah ahli-ahli politik, diplomat, dan royalti setiap membawa bersama rasa yang berbeza dan keinginan gastronomi, mempengaruhi masakan tempatan.

Begitu juga, hasil daripada perdagangan di Rio telah menyambut baik aliran masuk berterusan pedagang, pendatang, ahli politik, dan pengembara dari di mana-mana di dunia - hari ini, kemahiran memasak di Rio adalah hasil daripada sumbangan masing-masing.

Bersama-sama dengan pengaruh-pengaruh ini, masakan Carioca moden juga menggabungkan perisa asli dan resipi, bercampur dengan kedua-dua persiapan Afrika purba dan masakan tradisional Portugis tradisi. Hasilnya adalah kebaikan resipi konvensional dan penciptaan pelbagai jenis hidangan baru dan unik, dengan yang kuat pengaruh Eropah.

Pengaruh asli menyumbang banyak buah-buahan, biji, dan kacang seperti gajus, ubi kayu, keladi, asam jawa, ceri, kelapa sawit, Jaboticaba, jambo dan ciku itu. Afrika ditugaskan memasak dalam penjajahan Brazil, dan mereka memperkenalkan kacang, negara yang paling biasa hidangan, cili merah, zaitun minyak sawit, udang kering, keladi, bendi, dan pelbagai herba yang digunakan untuk perisa - sesetengah Afrika asal resipi masih disediakan pada peringatan tempatan yang penting, seperti sebagai Zumbi dos Palmares hari.

Kemahiran memasak Carioca berhutang ke Portugal sebahagian besar daripada asas Resipi Eropah untuk daging dan makanan laut, salad, sup, pencuci mulut, dan gula-gula kering - Portugis sangat menggalakkan penggunaan gandum dan beras dengan daging lembu, kambing, daging babi, ikan, sup, buah-buahan, dan sayur-sayuran.


Sepanjang 450 tahun di bandar ini kewujudan, penduduk Rio telah membangunkan masakan indah suar, dengan pengaruh, rasa dan tekstur dari Afrika dan Eropah, seperti feijoada, ikan kod dan hidangan lazat banyak dari Northeastearn Brazil, menyesuaikan diri mereka untuk memasak Adat dan bahan-bahan seperti ubi kayu dan kelapa. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, yang pelbagai pelbagai budaya masakan antarabangsa telah mengambil akar, seperti sushi Jepun, empanadas Mexico dan krep Perancis.


Dari bar yang menarik dan ceria dipanggil jualan 'botecos' keselesaan makanan mewah masakan eksperimen, pinggan tradisional Brazil untuk masakan antarabangsa eksotik, terdapat restoran-restoran di seluruh bandar untuk memenuhi setiap suasana dan lelangit.

Globalisasi dan ledakan ekonomi Brazil baru-baru ini telah memperkayakan lagi pengaruh masakan asing, dan di samping mengekalkan keaslian, Carioca gastronomi kini ketara berkembang ke termasuk beberapa resepi yang amat canggih. Kemahiran memasak hari ini mempunyai mencapai penting sekali di dalam Rio mengakibatkan penciptaan pelbagai festival masakan tahunan dan pertandingan seperti Festival Rio Gastronomico, yang Degusta Rio, dan menjadi tuan rumah Pasta dunia ' Kongres.

Masakan Brazil kini merupakan salah satu yang paling kaya di dunia, dan manakala hidangan serantau yang tipikal boleh berbeza di seluruh Wilayah Brazil, Rio de Janeiro feijoada menonjol, bersama-sama dengan yang 'Leão Veloso' sup udang.


Feijoada, hidangan kebangsaan Brazil mencapai status yang paling biasa hidangan kebangsaan dan ia adalah yang paling banyak diketahui di luar Brazil dan simbol masakan Brazil.


Terdapat empat jenis utama restoran di Rio de Janeiro - rodizios, churrascarias, kilo, dan 'a-la-carte. memberi apa-apa jenis makanan, setiap jenis restoran menawarkan take unik dan pengalaman dengan cara hidangan dihidangkan dan dinikmati.

Rodizios adalah pembangunan amat popular di mana satu harga tetap dipertuduh dan kursus-kursus yang tidak terhad dihidangkan di meja tanpa caj tambahan - minuman, kopi, dan pencuci mulut yang biasanya bayaran berasingan. Rodizios adalah benar-benar suka di Rio, dan juga tetap restoran boleh memeluk rodizios untuk minggu akhir: sebenarnya, beberapa restoran mewah yang mantap kini menawarkan rodizios semasa makan tengah hari jam.

Korban Rodizio biasa termasuk pizza, pembuka selera, pasta, dan daging. Di kawasan-kawasan tumpuan pelancong seperti Ipanema dan Copacabana rodizios sushi kini semakin disediakan. Rodizios boleh berkisar dari pengunjung amat berpatutan dan mudah untuk sangat mahal dan mewah restoran.

Churrascarias adalah sejenis Rodizio, tetapi mereka pakar dalam memberi daging dan kerana populariti melampau mereka biasanya sulit adalah kelas mereka sendiri - di restoran ini pelayan terus datang ke meja dan menghiris jenis daging terus ke dalam pinggan pelanggan. Isyarat kertas merah dan hijau diberikan kepada pelanggan untuk memberi isyarat kepada pelayan untuk sama ada menyimpan atau berhenti akan datang.

Churrascarias juga menawarkan pelanggan sebuah meja bufet mana boleh layan diri pelbagai hidangan sampingan tambahan seperti sayur-sayuran, pasta, risottos, roti, keju, daging sejuk, sup, dan perasa. Churrascarias mewah juga merangkumi ikan dan sushi di atas meja bufet - untuk vegan, ia adalah mungkin untuk menemani kawan-daging yang cintakan mereka dan menikmati daging bebas hidangan penuh hanya dengan hidangan sampingan. High-end churrascarias berkhidmat daging khas, seperti arnab dan burung unta tanpa caj tambahan, tetapi hidangan ini mungkin tidak pada menu dan perlu secara khusus meminta - minuman, kopi, dan pencuci mulut yang tidak pernah dimasukkan harga tetap dan adalah mahal berbanding harga kursus.

Kilos restoran-restoran di mana pelanggan melayan diri mereka sendiri di meja utama dan kemudian berat pinggan mereka dan akan ditaksir dengan sewajarnya mengikut berat. Kilos sering menawarkan kadar yang 'fixo', yang membolehkan untuk tidak terhad hidangan pada harga tetap - biasanya kadar ini tidak jelas kelihatan atau diiklankan dan mesti bertanya tentang. Kebanyakan kilo mempunyai asas Churrascaria juga, yang menawarkan pelbagai bagus daging. Ini adalah luka biasanya terletak berasingan dari jadual makanan utama, dan daging dipotong dan bersedia untuk memerintahkan.

Kilo mewah juga menawarkan sushi sebagai sebahagian daripada bufet - Tambahan, mereka boleh menawarkan sashimi salmon atau tuna, tetapi ini mesti diminta khusus untuk dan diberatkan dengan hidangan yang berasingan, dan dibilkan pada kadar yang lebih tinggi.

A-la-carte restoran di mana hidangan khas sedang dipesan dari menu tetap - terdapat pelbagai restoran a-la-carte di Rio, yang menyajikan hidangan yang terdiri dari biasa Brazil untuk kontemporari Asia, Fusion, Etnik, dan Vegan.


The budaya yang pelbagai dan mempunyai daya imaginasi 'a-la-carte' restoran yang melapisi jalan-jalan di bandar adalah satu lagi yang sangat baik contoh kreativiti tempatan. Makanan Jepun tiba dengan besar kemasukan pendatang Jepun pada abad ke-20 awal dan beliau sejak menjadi pilihan yang bergaya di kalangan Cariocas.


Masakan Perancis, dalam semua bentuk dan banyak yang kecanggihan, juga telah memeluk dengan tangan terbuka luas oleh rakyat Rio de Janeiro. Restoran Crêpe melimpah ruah, dan gourmet Paris masakan boleh didapati di kedai-kedai makan di Leblon dan Copacabana.

Banyak restoran menawarkan hidangan dan rasa dari sekitar Brazil, dan juga lebih luas Amerika Selatan, yang disediakan untuk menarik Makanan Peru asal Inca. Rio de Janeiro telah menerima pakai masakan lain trend selama ini, dengan pelbagai bergaya dan berdaya cipta restoran vegetarian dan vegan.


Bagi menghargai penuh persefahaman yang baik Cariocas ' dan kasih sayang untuk makanan dan muzik, bar dan restoran di Rio biasa berjalin dua, menyediakan pelanggan dengan muzik secara langsung persembahan seperti yang mereka makan. Banyak bar dan kelab-kelab yang melapisi jalan-jalan di kawasan-kawasan perumahan termasuk Lapa menawarkan pertunjukan samba memukau dengan menu tradisional bersama-sama.


Di Rio de Janeiro, budaya yang kaya masakan daripada dunia yang bersatu bersama-sama dengan sentuhan suka bermain, mewujudkan unik yang pelbagai dan mempunyai daya imaginasi menu Carioca.

Dipanggil 'Feijoada,' The hidangan kebangsaan Brazil ialah rebus kacang hitam, mengandungi sehingga tiga belas jenis daging babi dan sosej luka, dan sayur-sayuran pilihan. Ramai ahli sejarah percaya berasal daripada stew digunakan di Eropah Selatan pada masa Portugis penjajahan. Kacang dan daging, rebus berjam-jam, kaya, berkrim dan unik dan restoran di seluruh bandar bersaing untuk menghasilkan yang spesimen terbaik makanan istimewa Brazil ini.

The barbeku Brazil terkenal, yang dikenali sebagai 'churrasco' adalah dilahirkan di negeri Brazil Rio Grande do Sul, apabila perintis yang lembu petani memutuskan untuk daging grill pada lidi kayu di atas api, berpengalaman secara eksklusif oleh garam kasar. Walaupun barbeku sering dianjurkan di rumah, restoran daging panggang telah benar-benar memperoleh Rio kemasyhuran. yang 'Rodizio' (putaran) sistem adalah apa yang meminjamkan Churrascarias unik mereka watak dan rayuan - aliran berterusan pemotongan daging berair adalah dibawa ke meja pelanggan dan dihiris di depan mata mereka, disertai oleh keselesaan dan kemudahan tetamu hidangan sampingan, salad, kuih-muih, dan sushi.

Portugis mula diperkenalkan ayam ke Brazil pada abad ke-20 awal dan aviculture awal di negara ini dikenali sebagai 'frango caipira', yang bermaksud 'ayam desa. Hari ini, Brazil adalah salah satu exporteres terbesar daging ayam di dunia. Di seluruh Rio, siapa yang boleh mencari bukti bahawa Cariocas adalah yang pandai tukang masak ayam dan pengguna, dan telah menyempurnakan seni tampalan, serta kepakaran panggang luka. Berjalan bar dan kedai yang lalu, penduduk dan pengunjung yang kerap disambut oleh bau yang kaya dan menggiurkan meludah-panggang keseluruhan ayam.


Rio de Janeiro mempunyai sejarah memancing yang panjang, dan pada satu masa memegang gelaran hasil memancing tertinggi semua negeri. 'Bacalhau', atau Cod, adalah ikan yang sangat popular di Brazil, dan perkataan sekarang merujuk kepada halus mengasah hidangan kebangsaan, terkenal dinikmati di Krismas. Bacalhau diperkenalkan ke Brazil oleh mahkamah Portugis pada ke-19 awal Century.


Nombor mengesankan makan makanan laut datang daripada Timur laut Brazil. 'Moqueca de Peixe,' rebus ikan yang berasal dari kaum pribumi di Bahia, secara tradisinya dimasak dalam periuk tanah liat, dengan santan, minyak kelapa sawit dan pilihan Pilihan tempat ikan. 'Acarajé' adalah hidangan hebat unik Afrika-Brazil diperbuat daripada tradisional hitam bermata kacang, bawang, garam dan minyak sawit, pertama direkodkan di Bahia dalam 1916. Bahan-bahan yang bergolek ke dalam bola, agak seperti falafel yang, yang kemudiannya dipotong dua dan dihidangkan dengan pengisian pigweed, kukus udang, lada hitam dan salad.

Cariocas memuja pastri mereka, gula-gula dan makanan ringan, yang boleh didapati di hampir setiap bar, restoran dan rumah di bandar. Mereka dimakan di meja hanya kira-kira semua orang, dari kedai-kedai kecil di bahagian atas setinggan, untuk makan malam champagne canggih di daerah mewah Leblon. Salah satu yang paling dicintai oleh pastri yang enak Brazil adalah 'coxinha', air mata-drop berbentuk, ayam berisi, pastri lembut, disalut dalam roti serbuk, dikatakan berasal dari São Paulo pada 19-an Century. Bersama dengan coxinha itu, seseorang boleh mencari yang luas pelbagai jenis 'Pasteis', atau pastri. Ini dipenuhi dengan kedua-dua tampalan tradisional dan kontemporari, termasuk yang paling biasa keju, ham, daging cincang dan udang.

'Brigadeiro' adalah Brazil archetypal manis - yang tetamu picisan di setiap parti dan merawat yang popular di Cariocas ' almari. Ia adalah truffle yang lembut dan memenuhi segala keinginan membentuk susu pekat, coklat dan mentega, disalut dalam taburan. Nama ini bermaksud, 'brigadier', sebagai satu penghormatan kepada Brigadier Eduardo Gomes yang berlari untuk Presiden Republik pada tahun 1946. manis dan makanan ringan yang enak adalah dalam pelbagai cara ruji diet Brazil, dan sesuatu yang Cariocas berasa bangga kira-kira.


Sesiapa yang melawat Rio de Janeiro akan disambut oleh menggiurkan 'caipirinha' - koktel Brazil yang terkenal diperbuat daripada lemon, ais dihancurkan, gula dan 'Cachaça,' roh tebu. Terdapat juga kelainan yang lazat di klasik, menggunakan vodka dan bukannya Cachaça dan keghairahan buah-buahan, kiwi atau mangga bukannya lemon.


Tawaran buah Brazil merupakan antara yang paling manis dan paling berair seluruh dunia. Dipanggil 'sucos', terdapat pelbagai besar daripada yang baru dibuat jus buah-buahan yang ditawarkan di Rio: dari tradisional oren dan epal, untuk pilihan yang lebih tropika jambu batu, betik, mangga dan nangka. Jus buah-buahan adalah komponen yang amat popular di Diet Carioca dan gaya hidup. Air kelapa adalah darling, Rio penduduk, dan boleh dibeli dari mana-mana kios atau jalan pantai vendor.

'Açaí' adalah tropika 'super-makanan' yang terkenal boleh digunakan dalam beberapa bentuk yang berbeza, termasuk jus, smoothie dan sorbets - sering ditaburkan dengan granola manis dan rangup, pisang, strawberi dan madu.

Tidak kira makanan atau majlis itu, bir telah menjadi minuman mercu tanda di Rio untuk masa yang lama, di mana rekod pertama yang tarikh pengambilan kembali ke abad ke-17. Pada masa kini, pada setiap besar sosial acara, parti jalan dan dataran dengung, penjaja menjual tin dan botol dari besar, peti ais mudah alih dan penduduk tempatan berdiri. Secara tradisinya, sama penting dengan membuat bir, begitu juga temperaure yang: lebih sejuk lebih baik!