Perniagaan

Mengetahui kepentingan Rio de Janeiro yang semakin meningkat di pasaran global, I LOVE RIO menyediakan pelbagai maklumat mengenai ekonomi di bandar ini, sesuai untuk orang-orang perniagaan, usahawan dan ahli ekonomi.


Idea-idea yang berguna tentang bagaimana untuk menjalankan perniagaan dan melibatkan diri dengan budaya pasaran tempatan disediakan, untuk kedua-dua peningkatan pemahaman dan kesedaran. Industri berkembang dan perusahaan tempatan berada pada kedudukan yang peringkat pusat, bersama-sama dengan teknik dan kenalan yang berguna untuk melibatkan diri usahawan tempatan dan memulakan usaha sama berjaya. Dengan menyambungkan pembaca secara langsung dengan institusi dan perniagaan, laman web itu juga menggalakkan perdagangan dan pembangunan tempatan.


Rio de Janeiro foto

INFRASTRUKTUR DAN SUMBER-SUMBER


Ekonomi Brazil dan Rio de Janeiro mempunyai mendapat lebih kukuh sepanjang dekad yang lalu: dasar makroekonomi yang inovatif, penemuan sumber asli tambahan, dan bermakna sosial pembaharuan telah membantu meningkatkan eksport dan sekarang Brazil sebagai yang menarik destinasi pelaburan.

Strategi untuk kebaikan mundur kawasan, sokongan kuat daripada syarikat swasta, dan berbilion inisiatif untuk menambah baik infrastruktur umum seperti komunikasi dan pengangkutan adalah bahagian dalam agenda persekutuan, negeri dan perbandaran kerajaan - menyebabkan iklim ekonomi yang dinamik menarik pelabur antarabangsa dan perusahaan komersial.

Agensi kerajaan telah memperuntukkan dana pada skala pernah berlaku sebelum untuk meningkatkan infrastruktur dan kemudahan di seluruh negara ini, menetapkan peringkat untuk tenaga kerja yang lebih besar, dan lebih peluang untuk pelaburan di masa depan.

Kerajaan Brazil telah meletakkan Brazil sebagai pemimpin global, dengan menawarkan bantuan kepada negara-negara jiran, menuju Amerika Misi bangsa dan perkongsian dengan Amerika Afrika dan Selatan negara untuk membangunkan infrastruktur dan usaha sama.


Rio de Janeiro adalah modal budaya Brazil dan yang kewangan, perdagangan, dan pusat pengangkutan utama. selepas São Paulo, Rio de Janeiro adalah bandar Brazil dengan kasar utama kedua keluaran dalam negara di negara ini, dianggarkan kira-kira 150 bilion sahih setiap tahun. Rantau metropolitan merupakan yang kedua terbesar negara hab kekayaan, dan 70% daripada kekuatan ekonomi Rio de Janeiro Negeri.


Mendapat manfaat daripada menjadi ibu negara Brazil sehingga 1960, selama hampir dua ratus tahun, Rio berkembang menjadi yang bertenaga pentadbiran, kewangan, perdagangan dan kebudayaan pusat.

Bandar ini adalah rumah kepada infrastruktur yang kukuh dengan pelabuhan penting, lapangan terbang antarabangsa, lapangan terbang domestik, dua laluan keretapi bawah tanah, beberapa landasan kereta api antara perbandaran, dan orang ramai yang rangkaian pengangkutan ratusan bas dan beribu-ribu bas.

Rio adalah ibu pejabat utama swasta dan kerajaan syarikat-syarikat kewangan, telekomunikasi, dan hiburan. baru-baru ini penemuan minyak di lembangan Campos mengakibatkan Rio menjadi asas utama daripada beberapa Brazil dan asing tenaga, minyak, dan syarikat-syarikat gas. dalam Malah, kawasan subsalt Brazil, kawasan laut dalam yang besar rizab minyak di bawah lapisan tebal garam, boleh menampung sehingga 100 bilion tong - menyediakan permintaan besar bagi perkhidmatan berasaskan rio.

Bandar ini merupakan pusat kewangan dan perbankan terkemuka, dan aktiviti pelaburan Rio termasuk pembangunan hartanah, dana pengurusan, dan pasaran saham kedua terbesar di Brazil. dicipta dalam 1845, bursa saham Rio de Janeiro, merupakan pasaran saham yang pertama untuk ditubuhkan di Brazil, perdagangan hari ini kerajaan semata-mata sekuriti.

Pembinaan kapal, metalurgi, kilang penapis, gas dan petrokimia, farmaseutikal, tekstil, pemprosesan makanan, dan perabot industri adalah berdasarkan di bandar. Tambahan pula, Brazil utama hiburan, televisyen, percetakan, dan penerbitan organisasi mempunyai operasi di rantau metropolitan.

Kehadiran pelabuhan utama mengakibatkan Rio de Janeiro menjadi hab penting dalam aktiviti import dan eksport antarabangsa, bersama-sama dengan perdagangan pantai dengan kawasan-kawasan lain dari Brazil dan Amerika Selatan.


Pelancongan dan hiburan adalah aspek utama Kehidupan ekonomi Rio, sebagai bandar raya adalah destinasi utama untuk kedua-dua Pelawat Brazil dan luar negara, dengan potensi untuk pelancongan antarabangsa terus berkembang. Bandar ini dijangka berkembang dengan ketara di kawasan ini, sebahagiannya akibat daripada hosting acara antarabangsa utama seperti bola sepak piala dunia pada tahun 2014 dan Sukan Olimpik pada 2016, yang membawa kepada kemasukan dana, berpuluh-puluh hotel baru, dan potensi untuk pasaran yang sudah berkembang pesat.


Pantai Rio de Janeiro State, mempunyai salah satu pelancongan kuat dan pasaran ekonomi di dunia - ia juga adalah paling destinasi popular bagi majoriti 50 juta Brazil pelancong yang bercuti di peringkat kebangsaan setiap tahun.

Dari segi sejarah, industri perkhidmatan telah yang paling bahagian penting dalam ekonomi Rio de Janeiro, dan bersama-sama dengan perdagangan kecil menyimpan bandar yang berkembang maju sepanjang tahun. Beribu-ribu besar dan kecil perusahaan pembuatan dan perdagangan makanan, pakaian, peralatan, perabot, rokok, barangan kulit, barang kemas, seni dan kraf. Baru-baru ini pembuatan elektronik dan komputer telah mula bermain yang lebih kukuh peranan dalam ekonomi.

Terdapat lebih daripada 200,000 perniagaan yang berdaftar di Rio, yang menawarkan pelbagai produk dan perkhidmatan yang berbeza. Majoriti syarikat-syarikat ini mikro dan kecil, dengan kurang daripada 100 pekerja. yang sektor perkhidmatan dan pentadbiran awam membentuk lebih 70% daripada jumlah pekerjaan di bandar, perdagangan merangkumi lebih kurang 16%, 10% industri dan sivil Pembinaan 5%.

Rio de Janeiro juga rumah kepada hampir 24,000 syarikat-syarikat industri yang menyediakan peluang pekerjaan kepada lebih 800,000 orang. A banyak kelas pertengahan yang lebih besar dan ekonomi yang berkembang telah memacu permintaan untuk profesional muda berpendidikan tinggi, menjadikan bandar tanah baru peluang. Jenama Brazil mengisi isi rumah Amerika Selatan, dan secara aktif berkembang ke pasaran global, dengan Rio de Janeiro dan Sao Paulo berada di tengah-tengah perkembangan ini.

Faktor-faktor yang baik untuk pelaburan semasa di Rio termasuk pengembangan pasaran dalaman dan permintaan bagi komoditi, pelaburan dalam keselamatan awam, pemasaran berkualiti tinggi dan acara platform dan ketersediaan tenaga kerja mahir.


Penduduk Rio de Janeiro adalah kira-kira 6.4 juta orang, mencapai hampir 12 juta orang apabila termasuk lebih besar kawasan metropolitan - pasaran pengguna yang lebih besar muncul apabila dengan mengambil kira lebih 1.6 juta pelawat yang melawat Rio tahunan.


Pakar meramalkan bahawa akan ada R $ 488 bilion yang dilaburkan dalam Minyak dan Gas sektor Brazil antara 2014 dan 2017, dan kebanyakan ini akan tertumpu di Rio de Janeiro, di mana luas 80% daripada sumber-sumber negara tinggal.

Rio menawarkan ruang untuk pertumbuhan dan perniagaan yang penting peluang-peluang dalam industri pembinaan kapal, infrastruktur jalan raya, pelabuhan, lapangan terbang, telekomunikasi dan pelancongan. Bandar ini memegang ketiga pelabuhan terbesar dan daerah perkapalan di negara ini, dan pelaburan yang besar sedang dijalankan untuk pembaharuan dan pengembangannya.

Penduduk yang semakin meningkat dan infrastruktur yang lebih baik daripada setinggan, bersama-sama dengan peningkatan pendapatan penduduk, mempunyai menarik lebih ramai dagang dan perdagangan ke, Rio kurang maju kawasan. Ini perniagaan baru menguatkan ekonomi masyarakat setempat, dan secara ketara meningkatkan pendapatan dan kualiti hidup penduduk. Kajian dan data menunjukkan bahawa permintaan yang semakin meningkat menjana mencukupi peluang untuk mengembangkan perdagangan dan perniagaan untuk memenuhi keperluan tempatan.

Pesat peningkatan minat dan komitmen untuk perusahaan perniagaan telah bertemu dengan usaha bersepadu oleh kerajaan dan organisasi bukan kerajaan untuk memupuk dan sokongan pembangunan ekonomi favela tempatan, melihat dalam pertumbuhan mereka potensi untuk Rio yang lebih kukuh dan bersatu padu. seminar, bengkel dan ceramah kerap menjadi tuan rumah untuk menggalakkan keusahawanan dan menyokong perniagaan yang sedia ada.

The Servico Brasileiro de Apoio mikro e Pequenas Empresas (Perkhidmatan Brazil untuk Menyokong Perniagaan Kecil), atau Sebrae, telah menggalakkan pembangunan perniagaan tempatan di masyarakat tenteram sejak tahun 1996. Pada tahun 2011 ia dibangunkan projek menyokong lebih 60,000 usahawan melalui mesyuarat, serta pemberian nasihat yang disasarkan dan latihan.


Reputasi komersial Rio dan potensi telah menikmati keadaan pertumbuhan berterusan dan oleh itu, indah suasana bandar bertindak sebagai tempat pembiakan yang subur untuk pengguna, pengeluar, dan pakar-pakar untuk membentuk landskap antarabangsa dalam ladang mereka.


Sejajar dengan peningkatan minat pelaburan meningkat, Rio de Janeiro menjadi tuan rumah kepada beberapa pameran berprestij dan konvensyen di mana pengguna dan pengeluar berkongsi idea, rangkaian dan inovasi. yang bandar memegang Minyak dan Gas dua tahun sekali yang adil dan persidangan dengan lebih 1,500 peserta, dianjurkan oleh Institut Minyak, Gas dan Biofuels, dan juga sebagai tahunan, antarabangsa Navalshore adil.

Pameran penting untuk vitamin dan protein produk, dan satu lagi untuk pakaian sukan dan peralatan membuktikan pasaran yang kukuh untuk produk yang berkaitan dengan kecergasan dan kesihatan. Pada masa yang sama, fesyen industri di Rio telah berkembang dalam keluasan dan reputasi lebih masa lalu tahun, dan bandar kini menjadi tuan rumah pelbagai pameran fesyen dan acara.