Sukan

Sukan cinta Cariocas - dari bola sepak paragliding, dan segala sesuatu di antara. Setiap pantai, hutan dan badan air di Rio de Janeiro membuktikan kepada fakta bahawa Cariocas berada dalam tengah-tengah yang kekal cinta-sulit dengan sukan dan kecergasan.


I LOVE RIO meneroka rekreasi sukan daripada gunung, pantai, laut dan udara, memberikan nasihat dan petua mengenai bagaimana untuk mendapatkan terlibat, dan juga cerita-cerita menarik dan petua berguna. profesional dan sukan popular dilindungi bersama trend moden seperti kendur-lapisan dan berdiri dayung, dan juga maklumat mengenai kenaikan, kelas, pasukan tempatan, gimnasium dan acara-acara yang kompetitif.


Rio de Janeiro foto

Yang paling pelbagai BANDAR GIM DI DUNIA


Sebagai sebuah bandar yang cerah diberkati oleh iklim yang panas, Rio de Janeiro adalah tempat yang sesuai untuk membangunkan budaya sukan yang kukuh, kerana orang yang tertarik dengan jalan-jalan oleh suhu yang optimum. Hari yang cerah, haba, dan biru ufuk mewujudkan budaya gigih luaran, di mana aktiviti sukan dan memainkan peranan yang penting dalam kehidupan seharian ini dalam bandar.


Pantai untuk berenang, hutan untuk mendaki, dan gunung untuk mendaki membuat Rio de Janeiro salah satu yang terbesar, paling menyeronokkan, paling pelbagai, terbuka gimnasium di dunia. acara sukan di seluruh bandar adalah persekitaran yang ideal untuk Cariocas untuk menggabungkan semangat mereka untuk sukan dengan kegemaran mereka untuk bersosial dan cermin mata megah.


Orang daripada semua peringkat umur berkumpul di sepanjang pantai banyak pantai-pantai, siang dan malam, bermain semua jenis sukan - melayari, pantai bola sepak, bola tampar, tampar kaki, gimnastik, berlari-lari anak, dan juga berat-mengangkat, hanya untuk menamakan beberapa. Belia belajar bola sepak di sepanjang pantai-pantai, manakala orang-orang tua menikmati gimnasium percuma dan latihan dalam kelas ihsan wilayah di bandar ini.

Air biru memberi tenaga pada siang hari, dan memukau di matahari terbenam - sentiasa mengalu-alukan pelayar, orang tumpangan badan, perenang dan penyelam. Pasir putih seratus pantai berasa seperti baldu apabila bermain tampar, bola tampar pantai, di kawasan terbuka bola, bola sepak pantai, dan Rio sepanjang masa altinha sukan kegemaran.

Hutan bandar hijau adalah rumah kepada air terjun yang indah, tasik kecil, dan laluan melalui beberapa ekosistem terkaya di bumi - kaya dengan flora, fauna, dan sudut yang tidak dapat dilupakan Atlantic hutan hujan. Tasik dan lagun mencerminkan kaki langit, dan yang digariskan oleh laluan yang dibuat hanya untuk berbasikal, skating, berjoging, dan berjalan - tanpa pemikiran selain daripada masa itu sendiri.

Bukit berbatu menjemput batu-pendaki untuk mendapatkan hak istimewa pemandangan landskap yang menakjubkan, pulau-pulau, dan perspektif unik bandar di bawah. Peaks begitu terbuka dan tinggi untuk memberikan sensasi penerbangan - untuk pejalan kaki, atau yang berani yang melompat dan menggantung meluncur sebelah tropika burung yang memiliki langit Rio.


Sebagai ruang awam dan demokratik, pantai Rio adalah persekitaran yang sesuai untuk orang-orang dari latar belakang sosial dan kebolehan untuk datang bersama-sama dan menikmati rekreasi sukan. enggan hanya duduk dan berjemur di bawah sinar matahari, kebanyakan Cariocas memilih untuk lebih aktif dan penglibatan mudah alih dengan persekitaran mereka dan mempunyai disesuaikan dan membangunkan beberapa sukan yang berbeza yang sempurna untuk kawasan yang berpasir.


Satu sukan yang dimainkan di hampir setiap pantai dalam Rio, tanpa mengira saiz dan demografi, adalah futebol de areia, atau bola sepak pantai. Pada pantai yang lebih besar, seperti Praia do Flamengo, dan di kawasan Zon Barat Rio, terdapat jaring dan bahagian pasir khusus untuk rekreasi. Altinha, atau sedikit tinggi, adalah permainan di mana bola itu diluluskan di udara antara bulatan pemain, menggunakan kaki, betis, lutut, bahu dan kepala. yang Peraturan emas - bola masih terikat udara pada setiap masa - Bei sukan namanya.

Satu lagi sukan terkenal adalah permainan bola tampar dan gelanggang boleh didapati beratur depan pantai di hampir semua pantai di bandar, di mana profesional dan amatur datang untuk menjual tampang dan mengasah bakat mereka.

Terdapat juga pelbagai jenis sukan berasaskan air yang Cariocas dan pelawat berduyun-duyun ke pantai Rio untuk. perenang berkumpul dalam kumpulan untuk berenang massa dan pertandingan, manakala pelayar dan badan-penyewa mengambil untuk kasar, air bersih daripada Barra da Tijuca kejiranan, dan lebih jauh ke berdekatan Recreio - dan juga sebagai pantai yang bergaya di daerah Copacabana, Ipanema dan Leblon.

Pada masa ini, Stand-Up Paddle adalah bergaya rekreasi air di Rio: sukan yang melibatkan berdiri di atas papan sambil menggunakan dayung untuk meluncur melalui ombak. Aktiviti ini menawarkan tenang latihan yang disertai dengan pemandangan unik landskap semula jadi, mudah untuk amalan dan juga menyeronokkan di tasik dan lagun.

Tidak lagi dikaitkan dengan budaya macho dan memberontak tahun 70-an dan 80-an, standard Surf masih kekal sebagai bahagian penting dalam Saingan Rio - dan berkembang pengikut yang ramai kerana cantik pantai diselubungi oleh bandar. Kumpulan melayari tempatan menumpukan masa dan usaha mewujudkan pertandingan untuk membawa bersama-sama negara dan juara antarabangsa bersama-sama melayari pantai yang terkenal Rio.


Pantai yang mewakili salah satu daripada tarikan utama pelancong Rio, dan penduduk tempatan menggunakan besar daripada mereka. Namun, bola sepak mempunyai pengikut yang tertinggi di umum Carioca sukan budaya - sebati dalam minda rakyat, ia telah berkembang menjadi sebahagian daripada kehidupan seharian. Setakat ini ia adalah sukan yang paling dihargai di Brazil, dan Rio de Janeiro adalah tidak terkecuali.


Soccer mempunyai ciri-ciri khas untuk mengatasi perbezaan sosial, dan boleh dimainkan mana-mana sahaja - mungkin sebab mengapa ia menjadi begitu popular di seluruh dunia seperti yang berlaku. Malah, dalam setinggan sebanyak di daerah mewah, acara sukan utama berputar di sekelilingnya.

Bola sepak telah menjadi sebahagian besar daripada budaya Brazil sejak penghijrahan dari England pada tahun 1894. Juga sebahagian daripada sebab untuk populariti sukan itu dan kelaziman adalah hakikat bahawa ia adalah sangat mudah, dan boleh dimainkan dalam pelbagai rupa bumi. Cariocas boleh dilihat mengasah kemahiran mereka dengan bola di seluruh bandar, dari yang pantai berpasir untuk laluan penggulungan setinggan.

Rio adalah rumah kepada beberapa yang paling terkenal dan pasukan bola sepak disokong di Brazil, yang permainan yang dihoskan di ikonik Stadium Maracanã sepanjang tahun.

Terdapat beberapa kejohanan yang Cariocas mengikuti, mengadakan pakatan ghairah dengan pelbagai pasukan. The Campeonato de Futebol Carioca, atau Carioca Kejohanan Bola sepak, adalah Rio de Janeiro persaingan negeri, yang telah wujud di bawah satu nama atau lain sejak 1906. Pasukan yang paling popular dan berjaya adalah Flamengo, Botafogo, Vasco dan Fluminense.

Cawan negara yang paling penting dipanggil Campeonato Brasileiro, atau Brazil Championship, yang lebih dikenali sebagai Brasileirão, yang diwujudkan pada tahun 1959 dan mempunyai empat bahagian. yang Copa do Brasil, atau Brazilian Cup, ditubuhkan pada tahun 1989, dan mempunyai Banyak dari pasukan yang mewakili keratan rentas yang lebih besar negeri-negeri di Negara. Juara kedua-dua pertandingan peringkat kebangsaan adalah dijamin tempat dalam Copa Libertadores da América, atau Liberty Cup of America.

Varian pantai bola sepak masih sangat popular, dengan bandar berkhidmat sebagai belakang pentas yang indah untuk banyak antarabangsa pertandingan.


Topografi pelbagai dan mengagumkan, Rio dan landskap ruang untuk pelbagai aktiviti sukan. Hutan dan gunung menawarkan peluang yang besar untuk mendaki, memanjat dan sukan daya tahan.


Bersama-sama taman, terutamanya pada Aterro de Flamengo, atau Flamengo Park, ramai pelari, pejalan kaki ketat-tali, berat lifters, skaters dan penunggang basikal berkumpul untuk flex otot mereka dan peluh jauh dari tekanan hari. Larian yang kompetitif adalah kerap dianjurkan di seluruh bandar untuk membawa bersama-sama swathes besar kecergasan peminat.

Capoeira adalah satu bentuk seni dan sukan yang menggabungkan pertempuran, tarian, muzik dan bermain dan akan dilakukan untuk melaungkan dan perkusi. Ia dicipta pada abad ke-16 awal oleh hamba Brazil warisan Afrika, sebagai cara untuk pelekat teknik pertempuran dengan menyembunyikan mereka dalam pergerakan tarian. Pada akhir 2014 ia telah diberikan PBB warisan budaya status.

Gimnasium persendirian dan kelab sukan melimpah ruah, menyediakan Pelbagai peralatan dan kelas untuk memenuhi citarasa kecergasan setiap. yang Bandar itu sendiri menggalakkan gaya hidup yang aktif kepada penduduknya, melalui kempen pengiklanan menonjolkan nilai Rio sebagai alat berharga untuk kekal sihat.

Berpuluh-puluh gimnasium awam untuk warga tua diletakkan seluruh bandar di taman-taman banyak, taman-taman, dan juga di sepanjang pantai: yang kerajaan telah melabur dalam kesihatan dan sukan inisiatif yang berkesan di meningkatkan kecergasan penduduknya, menubuhkan sekolah luar dan berat badan di taman-taman dan masyarakat, untuk menggalakkan dan memperluaskan akses kepada amalan kecergasan rekreasi.


Rio de Janeiro adalah sebuah bandar besar, memperluaskan melalui kawasan seluas lebih 4400 kilometer persegi dibina betul-betul di tepi pantai, dengan banyak lagun, dan bersebelahan dengan hebat bukit, hutan, dan berbatu formasi - Jadi, ia tidak menghairankan bahawa berbasikal begitu banyak dihargai di kalangan Cariocas, dan kerajaan telah membina lebih daripada 360 kilometer dari laluan basikal bandar, banyak yang menyeberangi sebahagian daripada pemandangan yang paling didambakan di bandar dan kawasan sekitarnya.


Kerana beberapa sukan juga besar untuk menonton, mereka menjadi aktiviti pelancongan yang penting - bola tampar, kapal layar, lumba motor, mempertahankan diri seni, jiu-jitsu, dan capoeira sentiasa menarik perhatian Cariocas dan pengunjung.


Hari ini, Rio de Janeiro adalah dianggap sebagai salah satu daripada sukan ibu di dunia - bermain tuan rumah kepada lionesses daripada pertandingan sukan antarabangsa, serta menyediakan subur tanah untuk satu aliran tiada penghujung acara dan aktiviti.


Untuk menyatakan komitmen Rio untuk sukan dan kecergasan, bandar tuan rumah tidak dapat dilupakan kepada Piala Dunia pada 2014 dan merupakan dipilih sebagai tempat kejadian untuk Sukan Olimpik yang sangat berprestij 2016. Bandar ini menjadi tuan rumah tahunan Rio Sukan Show, yang adil bagi peralatan sukan, perkhidmatan, gimnasium dan kelab-kelab.

Pada tahun 2015, negeri ini menjadi tuan rumah kepada beberapa acara sukan untuk memperingati tahun 450 Rio kewujudan, termasuk berjalan lama, dan peluang untuk bereksperimen 14 sukan dan kegiatan waktu lapang yang berbeza acara seluruh kawasan dermaga di antara distrcits Leme dan Recreio dos Bandeirantes.

Setiap tahun, bandar ini juga menjadi tuan rumah Dunia Kejohanan Capoeira, yang mendapat faedah daripada penyertaan tujuh belas negara. Pertandingan ini menawarkan Capoeira artis peluang untuk mempamerkan bakat mereka kepada khalayak yang lebih luas, dan menerima sangat dicari pengiktirafan antarabangsa.

The Desafio da Paz (Cabaran Damai) adalah acara sukan yang mengambil tempat di belakang daerah, Rio paling setinggan yang masyhur, yang dihoskan oleh Grupo Budaya yang terkenal di dunia Afroreggae (Kumpulan Kebudayaan Afroreggae).


The Desafio da Paz telah menjadi sebahagian dihargai kalendar sukan di bandar ini menjadi tuan rumah pelbagai acara dalam masyarakat di seluruh kawasan metropolitan. Melaksanakan projek adalah keinginan untuk menggalakkan keamanan dan buah-buahan kebudayaan dan sukan bahawa persekitaran sosial yang tenang menawarkan.


A rekreasi sukan popular yang berasal dari setinggan adalah layang-layang. Penduduk muda dan tua telah menghabiskan tahun menyempurnakan seni membina layang-layang dan menjalankan pertandingan dalam langit.

Rio de Janeiro adalah cerah dan hangat, secara semula jadi tetamu kami untuk keluar dan mengamalkan sukan - jemputan bandar meluas di seluruh dunia untuk semua yang ingin untuk bermain.